Tortilla

Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall.
Gott i är också grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.
En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.

6 portioner tortilla

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis, fast sort
  • 1 gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Hackad persilja eller gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatis och skär den i ca 2x2 cm tärningar.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 20 minuter. Häll av och låt svalna något i durkslag.
  3. Sätt ugnen på till 175 grader.
  4. Vispa samman ägg, salt och peppar i en skål.
  5. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  6. Fräs lök och vitlök i olivolja i en ugnsfast stekpanna.
  7. Tillsätt potatistärningar och rör runt.
  8. Häll över äggstanningen och tryck ner potatisen.
  9. Ställ tortillan in i ugnen cirka 20 minuter eller tills äggblandningen stelnat.
  10. Låt tortillan svalna något. Vänd den upp och ner på en tallrik eller fat.
  11. Skär i tårtbitar och servera tortillan varm eller kall. Garnera ev. med hackad gräslök eller persilja.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer