Torskpanna

Torskpanna till vardags eller fest. Torskbitar i krämig sås med citron, creme fraiche, fänkål och morot. Snabblagat, nyttigt och gott.

Servera med valfria tillbehör - förslag är: kokt pastapressad potatis, kokt potatis, potatismos, matvete eller ris. Grönsallad och tomatsallad passar också till. 

Pannan kan varieras med mer grönsaker eller andra grönsaker du gillar eller har hemma. Tärnad paprika, zucchini, blomkål, broccoli, slantad sparris, kokt potatis, hackad röd eller gul lök, gröna bönor, tärnade tomater, krossade tomater, kokta svarta bönor, hackad persilja, kokta gröna, röda eller puy-linser, bladspenat, babyspenat, grönkål osv. 
Vill du att det ska gå riktigt snabbt så kan du använda fryst färdig grönsaksmix av valfri sort och fräsa med torsken. 

2 portioner torskpanna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram torskfilé
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 schalottenlök
  • 0,5 morot
  • 0,25 fänkål
  • 0,5 dl vatten
  • 0,75 dl vitt vin
  • 0,25 citron
  • 0,5 msk flytande koncentrerad fiskfond
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 kvistar dill eller blad från fänkålen att garnera med

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör ex. börja koka ris eller potatis. Se förslag ovan.
  2. Skär torsken i tärningar ca 3x3 cm.
  3. Skala och slanta morot. Skölj dela och tärna fänkål. Skala och hacka lök.
  4. Skölj citron och riv skalet fint av en fjärdedel. Spara citronklyftan att smaka av torskgrytan senare.
  5. Värm smör i en stor stekpanna - gärna med höga kanter.
  6. Bryn torskbitarna runt om någon minut. Salta och peppra samt lägg över på en tallrik.
  7. Tillsätt grönsakerna och fräs dem någon minut.
  8. Lägg i torskbitarna igen.
  9. Tillsätt vatten, vin, citronskal, citronsaft från citronklyftan - någon msk citronsaft - fiskfond samt creme fraiche. Koka upp och rör om. Låt puttra någon minut medan du smakar av med salt, peppar och citronsaft.
  10. Hacka dill eller fänkålsblast grovt och tillsätt som garnering.
  11. Servera torskpannan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer