Torsk med senapssås

Torsk med senapssås, kokt potatis och goda frästa rotfrukter. Här har jag valt att koka torsken. Men du kan såklart steka den i panna eller i ugnen också.
Räkna 500-600 gram torskfilé ex. 4 bitar torsk på ca 140 gram styck. Det finns fina styckfrysta portioner torskfilé att tina i kylen över natten eller i vattenbad.
Senapssåsen är gjord med skånsk grov senap samt dijonsenap. Till torsken passar smörfrästa rotfrukter som palsternacka, rotselleri, gul lök, purjolök samt morot.
Tänk på att köpa torsk som är MSC märkt och gärna kravmärkt.
Vintips till blir vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Pinot Gris. Öl, mjölk eller vatten funkar också såklart.

4 portioner torsk med senapssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 12 fina medelstora potatisar
  • Senapssås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl buljong från fiskkoket
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 msk stark dijonsenap
  • Tillbehör: 2 msk smör
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 palsternacka
  • 0,5 rotselleri

Tillagning

  1. Skär torsken i fyra portionsbitar. Lägg dem i en skål. Salta och blanda runt. Ställ i kylen.
  2. Börja förbered och koka potatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
  3. Förbered och skala samt tärna de övriga rotfrukterna. Lägg i en skål. Skala och strimla lök. Skölj purjolök och strimla den. Fräs dem i smör och håll sedan varmt medan du lagar sås och fisk.
  4. Börja med senapssåsen: Fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och vispa ut det.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning.
  7. Tillsätt grädde, salt, peppar samt senap. Smaka av med ev. mer senap efter smak. När fisken kokat kan du också ha i någon dl fiskspad från kokningen så att såsen blir lagom i konsistens. Den ska inte vara för tjock.
  8. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull.
  9. Ta av från värmen och lägg i fiskbitarna samt sätt på lock.
  10. Låt fiskbitarna lagas klart i ca 5 minuter.
  11. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik. Kolla så att fisken är genomkokt.
  12. Servera den kokta torsken med kokt potatis, senapssåsen samt de smörfrästa rotfrukterna.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer