Torsk med pesto

Pestoöverbakad torsk i ugnen med grönsaker allt i ett i en form. Gott, enkelt och nyttigt. Här med ugnsrostad potatis, palsternacka, fänkål, morot, purjolök och cocktailtomater samt en kall sås med matyoghurt och sweet chili-sås.
Du kan variera med andra valfria rotfrukter och grönsaker.
Vill du göra det riktigt enkelt kan du ta bara pesto och skeda över fisken och sedan baka torsken i ugnen.
Blir också gott med lax, hälleflundra eller annan fin fast fisk.

4 portioner torsk med pesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé à ca 140 gram, gärna torskrygg
  • 3 fasta potatisar
  • 3 palsternackor
  • 3 morötter
  • 0,5 fänkål
  • 10 cocktailtomater
  • 20 cm purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Pestotäcke: 0,5 dl olivolja
  • 5 msk pesto
  • 0,75 dl riven parmesan eller grana padano
  • 6 msk ströbröd
  • 1 krm salt
  • Kall sås: 2 dl matyoghurt
  • 4 msk sweet chilisås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll i 3 msk olivolja i en ugnsform stor som en halv långpanna.
  3. Skala potatis, palsternackor och morötter.
  4. Putsa fänkålen från stam och ev. fula delar. Skär i strimlor.
  5. Dela rotfrukterna och skär i skivor, lägg i formen tillsammans med fänkålen, salta och vänd runt i olivoljan.
  6. Sätt in i ugnen och baka i 20 minuter.
  7. Blanda pestotäcket i en skål. Rör ihop olivolja, pesto, riven ost, ströbröd och salt. Låt stå och svälla några minuter.
  8. Skölj och dela tomater. Skölj och strimla purjolöken.
  9. Bred ett tjockt täcke pesto på varje torskbit.
  10. Ta ut och rotfrukterna och vänd runt dem.
  11. Lägg på torskbitarna samt strö tomater och purjolök runt om.
  12. Sänk värmen till 175 grader och baka torsken och grönsakerna i 15 minuter till. Om du vill kan du använda en termometer och mäta upp värmen i torsken till 45-50 grader.
  13. Ta ut och servera torsken med den kalla såsen vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer