Torsk med pesto

Pestoöverbakad torsk i ugnen med grönsaker allt i ett i en form. Gott, enkelt och nyttigt. Här med ugnsrostad potatis, palsternacka, fänkål, morot, purjolök och cocktailtomater samt en kall sås med matyoghurt och sweet chili-sås.
Du kan variera med andra valfria rotfrukter och grönsaker.
Vill du göra det riktigt enkelt kan du ta bara pesto och skeda över fisken och sedan baka torsken i ugnen.
Blir också gott med lax, hälleflundra eller annan fin fast fisk.

4 portioner torsk med pesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé à ca 140 gram, gärna torskrygg
  • 3 fasta potatisar
  • 3 palsternackor
  • 3 morötter
  • 0,5 fänkål
  • 10 cocktailtomater
  • 20 cm purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Pestotäcke: 0,5 dl olivolja
  • 5 msk pesto
  • 0,75 dl riven parmesan eller grana padano
  • 6 msk ströbröd
  • 1 krm salt
  • Kall sås: 2 dl matyoghurt
  • 4 msk sweet chilisås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll i 3 msk olivolja i en ugnsform stor som en halv långpanna.
  3. Skala potatis, palsternackor och morötter.
  4. Putsa fänkålen från stam och ev. fula delar. Skär i strimlor.
  5. Dela rotfrukterna och skär i skivor, lägg i formen tillsammans med fänkålen, salta och vänd runt i olivoljan.
  6. Sätt in i ugnen och baka i 20 minuter.
  7. Blanda pestotäcket i en skål. Rör ihop olivolja, pesto, riven ost, ströbröd och salt. Låt stå och svälla några minuter.
  8. Skölj och dela tomater. Skölj och strimla purjolöken.
  9. Bred ett tjockt täcke pesto på varje torskbit.
  10. Ta ut och rotfrukterna och vänd runt dem.
  11. Lägg på torskbitarna samt strö tomater och purjolök runt om.
  12. Sänk värmen till 175 grader och baka torsken och grönsakerna i 15 minuter till. Om du vill kan du använda en termometer och mäta upp värmen i torsken till 45-50 grader.
  13. Ta ut och servera torsken med den kalla såsen vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer