Torsk med ajvar

Torsk med ajvar eller paprikaröra, räkor, spenat i sås med crème fraiche. Enkelt och gott att laga i gryta eller panna.
Ajvar är en paprikaröra från bla Bosnien. Den kan variera i hetta så välj den du gillar.
Man kan också laga hemgjord ajvar som blir mycket god - sök recept här på receptfavoriter.se
Rätten blir också god med annan fisk som hoki, lax, sej eller kolja. För vegetarisk variant kan du ta quornfiléer.
Istället för vanlig crème fraiche kan du ta grädde eller Imat fraiche från Oatly.
Istället för fryst torsk, räkor och spenat kan du använda färska varor såklart.

4 portioner torsk med ajvar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram fryst torskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 1 dl ajvar (paprikaröra)
  • 200 gram fryst bladspenat
  • 150 gram skalade djupfrysta räkor
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tina fisk och räkor samt bladspenat.
  2. Börja koka ris, potatis eller annat önskat tillbehör du vill servera till torsken.
  3. Värm en panna med höga kanter eller stekgryta.
  4. Bryn torsken i smör hastigt på båda sidor.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Vispa ihop crème fraiche och ajvar i en skål. Häll såsen över torsken.
  7. Tillsätt spenat.
  8. Koka torsken i såsen under lock eller folie i ca 5 minuter.
  9. Strö över räkor, rör om och koka upp.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar.
  11. Servera torsken med önskade tillbehör samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer