Torsk med ajvar

Torsk med ajvar eller paprikaröra, räkor, spenat i sås med crème fraiche. Enkelt och gott att laga i gryta eller panna.
Ajvar är en paprikaröra från bla Bosnien. Den kan variera i hetta så välj den du gillar.
Man kan också laga hemgjord ajvar som blir mycket god - sök recept här på receptfavoriter.se
Rätten blir också god med annan fisk som hoki, lax, sej eller kolja. För vegetarisk variant kan du ta quornfiléer.
Istället för vanlig crème fraiche kan du ta grädde eller Imat fraiche från Oatly.
Istället för fryst torsk, räkor och spenat kan du använda färska varor såklart.

4 portioner torsk med ajvar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram fryst torskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 1 dl ajvar (paprikaröra)
  • 200 gram fryst bladspenat
  • 150 gram skalade djupfrysta räkor
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tina fisk och räkor samt bladspenat.
  2. Börja koka ris, potatis eller annat önskat tillbehör du vill servera till torsken.
  3. Värm en panna med höga kanter eller stekgryta.
  4. Bryn torsken i smör hastigt på båda sidor.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Vispa ihop crème fraiche och ajvar i en skål. Häll såsen över torsken.
  7. Tillsätt spenat.
  8. Koka torsken i såsen under lock eller folie i ca 5 minuter.
  9. Strö över räkor, rör om och koka upp.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar.
  11. Servera torsken med önskade tillbehör samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer