Torkade äpplen i bitar

Tärningar eller skivor av torkade äpplen. Gott till på filen, i müslin, till flingorna, i kräm, kakor eller som snacks eller torkad frukt till vandring och utflykt.

Att torka äpple är enkelt men tar några dagar. Det finns också elektrisk torkmaskin att köpa. Följ då manualen.

1 liter torkade äpplen i bitar

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 3 dagar
 • Klart på: 3 dagar 15 min

Ingredienser

 • ca 2 kg äpplen av god gärna svensk sort som ex. Aroma. Gärna ekologiska.
 • 0,5 dl citronsaft (valfritt)

Tillagning

 1. Skölj och skala (valfritt) äpplena.
 2. Kärna ur dem.
 3. Skär dem i 1 cm tärningar.
 4. Vänd dem ev. med citronsaft i en bunke om du vill att äppelbitarna ska hålla sig ljusa och ej mörkna så mycket. Det gör inget om de mörknar dock.
 5. Torka i ugn: sätt ugnen på 75 grader.
 6. Sprid ut äppelbitarna med lite avstånd på bakplåtspapper på plåtar.
 7. Torka äppelbitarna i ca 10 timmar ex. över natten i ugnen. Vänd runt dem då och då.
 8. Torka utan ugn: sprid ut äppelbitarna på galler med hushållspapper. Ställ gallren där det är varmt. Ex. mellan en stol och fönsterkarm där det är ett element under. Torka dem tills de är torra. Vänd runt dem några gånger. Det tar ca 3 dygn.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer