Spagetti med tonfisk

Introduktion och förberedelse

Spagetti med tonfisk och crème fraiche smaksatt med chili, vitlök, citron, persilja och en nypa curry serverad med broccoli, morötter och gul lök.

En snabb, god och billig pasta med tonfisk på burk. Köp MSC-märkt tonfisk.

Förslag tillbehör

Servera pastan med salladsblad som mangoldskott, babyspenat eller annan sallad. Halverade cocktailtomater eller tomatsallad samt grönsallad med olivolja och vinäger är andra förslag.

En klyfta citron passar också att servera vid sidan på varje tallrik att pressa över.

Varianter

  • Gott i är också svarta grovhackade oliver. Kapris kan man också ha i.
  • Du kan ta färsk eller fryst broccoli.
  • Som lök kan du ta gul lök, rödlök, salladslök eller knipplök.
  • Blanda tonfisksåsen med valfri pasta som här med spagetti eller penne, castellane, skruvar eller gnocchi.
  • Vill du ha mycket tonfisk i såsen så kan du ta en extra burk tonfisk.

4 portioner spagetti med tonfisk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 1 burk tonfisk i olja eller vatten
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 0,5 citron
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm curry
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 morötter
  • 1 huvud broccoli
  • 1 gul lök
  • 65 gram eller en liten påse röd mangold eller annan sallad

Tillagning

  1. Börja koka vatten till spagettin. Tillsätt 1 tsk salt och en msk olja till kokvattnet.
  2. Skala och pressa vitlök i en liten kastrull.
  3. Tillsätt chiliflakes samt olivolja. Rör om.
  4. Koka upp oljan med vitlöken och chilin samt ta sedan av från värmen.
  5. Tillsätt tonfisk till kastrullen med oljan.
  6. Tillsätt saften av en halv citron, tahini, salt, peppar och curry.
  7. Mosa tonfisken med en gaffel till en röra. Blanda i crème fraichen och rör till en sås.
  8. Skala och strimla morötter. Skär stammen av broccolin och skala den. Strimla den och lägg med morötterna. Skär broccolibuketterna i halvor. Lägg dem för sig.
  9. Dela och skala löken. Skär den i grova klyftor. Lägg med broccolin.
  10. Koka spagettin enligt paket.
  11. Tillsätt morötter och stjälken av broccolin att koka med pastan efter någon minut.
  12. Tillsätt broccolibuketter och lökklyftor efter ca halva tiden och låt koka med spagettin.
  13. Plocka, skölj samt hacka persilja. Blanda med tonfisksåsen.
  14. Ta ca 1 dl från kokvattnet och rör ut med tonfisksåsen. Smaka av tonfisksåsen med citron, salt och peppar.
  15. Häll av spagetti och grönsaker.
  16. Blanda runt spagettin och grönsakerna med tonfisksåsen i en stor skål eller kastrull.
  17. Servera tonfiskspagettin med grönsallad som ex. röd mangold samt gärna ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-11