Tomatsoppa soppa med tomater

Tomatsoppa eller soppa med tomater. God tomatsoppa, perfekt till lunch, förrätt eller soppmiddag.
Ett gott bröd som bondbröd, baguette eller foccacia med färskost eller annat pålägg är gott till tomatsoppan.
Serverar du tomatsoppan till förrätt kan du ha hembakta grissinis eller oststänger till soppan samt garnera den med riven parmesan.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan. Räkna ca 10 färska tomater till nedan recept.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för cayennepeppar kan du ta 3-4 droppar tabasco eller 0,5 tsk chilipasta som sambal oelek.

4 portioner tomatsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl grädde eller kokbar crème fraiche (valfritt)
  • 1 tsk torkad basilika (valfritt)
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
  4. Koka tomaterna i 10 minuter minst. Tomatsoppan blir godast om den får stå och småkoka på svag värme upp mot en timme.
  5. Mixa ev. tomatsoppan med stavmixer eller i matberedare om du vill ha en slät tomatsoppa. Eller mosa sönder med en visp om du vill ha en grövre tomatsoppa.
  6. Tillsätt grädde eller creme fraiche på slutet och koka upp.
  7. Smaka av tomatsoppan med salt och svartpeppar. Vill du ha soppan hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsoppan.
  8. Tomatsoppan är klar att servera varm eller kall. Gärna med gott bröd och pålägg till. Strö ev. över lite riven parmesan eller grana padano vid servering.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer