Tomatsoppa med Oatly havregrädde

Introduktion och förberedelse

Vego tomatsoppa med Oatly havregrädde. En god krämig soppa på tomater med vegetabilisk grädde. Vegetarisk och vegan.

Soppan passar såklart alla men speciellt bra för miljön och dig som inte tål soja, mjölkprotein eller laktos.

Serveringsförslag

  • Servera gärna tomatsoppan med gott bröd och pålägg som tapenade.
  • Tomatsoppan också god till förrätt och då gärna med nybakta grissinis och tapenade samt garnera tomatsoppan med några droppar pesto.

Varianter

Välj en vegan ost som parmesanliknande Prosociano Violife eller uteslut riven ost helt som garnering.

Du kan ta rostade pumpafrön eller solrosfrön också på som garnering.

Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller 10 färska tomater.

Väljer du tomater på burk så ta gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra.

Med färska tomater

Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar.

Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.

4 portioner tomatsoppa med Oatly havregrädde

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl Oatly Imat havregrädde
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk riven vegan parmesan Prosociano Violife (valfritt) eller riktig parmesan om du äter det (ej vego eller laktosfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
  4. Koka tomaterna i 10 minuter minst. Tomatsoppan blir godast om den får stå och småkoka på svag värme upp mot en timme.
  5. Mixa ev. tomatsoppan med stavmixer eller i matberedare om du vill ha en slät tomatsoppa. Eller mosa sönder med en visp om du vill ha en grövre tomatsoppa.
  6. Tillsätt havregrädden och koka upp.
  7. Smaka av tomatsoppan med salt och svartpeppar. Vill du ha soppan hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsoppan.
  8. Tomatsoppan är klar att servera varm eller kall. Gärna med gott bröd och pålägg till. Strö ev. över lite riven parmesan eller grana padano vid servering (OBS välj bort om soppan ska serveras utan mjölkprotein eller laktos)
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-15