Tomat och rödlökssallad

Introduktion och förberedelse

Tomat- och rödlökssallad med olivolja och vinäger. En enkel, god och nyttig.

Serveringsförslag

  • Passar som sallad till det mesta - både vardags som fest och buffé.
  • Speciellt god till grillat, kött, kyckling och som grönsakstillbehör.
  • Jag hade den till entrecote med potatisgratäng.

Val av ingredienser

  • Välj mogna tomater. Helst kravmärkta från Sverige.
  • Gott är bifftomater, kvisttomater eller små tomater som cocktailtomater.
  • Välj en kallpressad fin olivolja samt mild och vällagrad röd-, vit eller balsamvinäger.
  • Istället för flingsalt så går det bra med något krm vanligt salt.

Varianter

Annat gott i är färsk basilika samt skivad mozzarella eller minimozzarella.

4 portioner tomat och rödlökssallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 550 gram tomater som 5 kvisttomater eller 4 bifftomater. Eller små tomater.
  • 1 liten rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vinäger vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller balsamvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala, halvera samt hacka eller strimla rödlöken och lägg i en bunke. Tillsätt saltet samt blanda runt.
  2. Skölj tomaterna.
  3. Skärt bort blomfästet på tomaterna.
  4. Skiva tomaterna i ca 5 mm skivor. Lägg med löken.
  5. Tillsätt olivolja, vinäger, salt samt peppar och blanda runt. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  6. Servera tomatsalladen på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 3.5 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-17