Tomat och avokadosallad med rödlök

En sallad eller salsa med tärnad tomat, avokado och rödlök i olivolja, vinäger, salt och peppar. Ett gott tillbehör till det mesta som grillat, på buffén, som sallad till middagen. Salladen skulle också kunna kallas salsa då den är en såsig röra - en nyttig, vacker och god röra.

Gott i är också färsk koriander samt hackad röd chilifrukt. Istället för rödlök kan man ta gul lök eller silverlök.

4 - 6 portioner tomat och avokadosallad med rödlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 avokados
  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk god vinäger eller saft från en halv citron eller en lime
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander (valfritt)
  • 0,5 hackad röd chili (valfritt)

Tillagning

  1. Dela avokadon runt kärnan. Vrid isär halvorna. Sätt kniven försiktigt i kärnan och vrid runt så lossnar den. Ta bort kärnan. Gröp ur avokadon med en matsked eller stor sked.
  2. Tärna avokadoköttet och lägg i en bunke. Skeda över vinägern och rör runt.
  3. Skölj tomaterna.
  4. Tärna tomaterna i ca 1,5 x 1,5 cm bitar. Lägg i bunken.
  5. Skölj och grovhacka bladpersiljan. Lägg i bunken.
  6. Blanda i olivolja, salt och vitpeppar i tomat och avokadosalladen och rör runt.
  7. Tillsätt ev. grovhackad färsk koriander samt finstrimlad chili och rör runt.
  8. Tomat och avokadosallad är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer