Tobbes brödkanter osötat fiberrikt bröd

Bröd i fyrkanter - brödkanter. Ett osötat och fiberrikt bröd som passar utmärkt som måltidsbröd.

30 st bröd i fyrkanter

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 g margarin eller smör
  • 4 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 4 dl kall kokt pressad potatis
  • 4 dl havregryn
  • 10 dl vetemjöl
  • 5 msk vetekli

Tillagning

  1. Stöt fänkål i en mortel.
  2. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
  3. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
  4. Tillsätt potatis, havregryn, kummin, fänkål, salt och 7 dl av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du kan behöva tillsätta mer mjöl, gör det med 1 dl åt gången tills degen får rätt konsistens och släpper från bunkens kant.
  5. Låt jäsa under duk cirka 60 minuter.
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
  7. Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut på mjölat bakbord till en fyrkantig kaka cirka 1 centimeter tjock. Skär eller sporra ut fyrkantiga kakor cirka 8x12 centimeter stora och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
  8. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills de har fin färg och är genombakta.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer