Tiramisu

En kall italiensk dessert, smaksatt med kaffe, kakao och färskost mascarpone. Tiramisù betyder pigga upp mig på italienska. Räkna ett paket kex och två paket eller naturell cream cheese. 

Variationer: Som sprit kan du ta Amaretto (mandellikör), Marsala (sött dessertvin), grappa, Maraschino (körsbärssprit), calvados (äppelbrännvin) konjak eller annan brandy. Mascarponeost kan ersättas av naturell färskost. Istället för espresso kan du ta starkt bryggkaffe eller starkt pulverkaffe. Du kan också använda tårtbotten eller sockerkaka istället för italienska kex. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka. 

Utan alkohol: Du kan utesluta spriten och laga en alkoholfri tiramisu genom att ersätta spriten med rivet skal och saft från en halv citron (skrubba och skölj noga innan). 

Fryst tiramisu: Tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
Om du använder tårtbotten så varvar du likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten.

Vintips: Vin Santo passar bra till tiramisu. Eller en espresso och grappa.

8 portioner tiramisu

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 30 Savoiardi-kex (Ladyfingers)
  • 2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 450 g Mascarpone färskost
  • 4 msk Amaretto, Marsala, Maraschino, konjak, grappa brandy
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Gör espressokaffe eller brygg starkt kaffe.
  2. Välj ut en form ex. mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar.
  4. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner spriten och färskosten.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen.
  6. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - lite som en lasagne.
  7. Doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner.
  8. Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
  9. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil.
  10. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten.
  11. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked.
  12. Tiramisu håller sig några dagar i kylen och är godast när den fått stå och dra något dygn.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer