Tiramisu med Marsala

En klassisk italiensk kall dessert med ägg, mascarpone, Savoiardikex, kaffe och Marsala sött dessertvin toppad med kakao.
Blir godast efter en natt i kylen.
Servera gärna Marsala och espresso till Tiramisun.

8 portioner tiramisu med marsala

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 30 Savoiardi-kex (Ladyfingers), 1 pkt
  • 2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 450 g Mascarpone färskost (2 pkt)
  • 4 msk Marsala, sött vin
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Gör espressokaffe eller brygg starkt kaffe.
  2. Välj ut en form ex. mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar.
  4. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner marsalan och mascarponen.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen.
  6. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner.
  7. Bred ett täcke med hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
  8. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil. Vill du ha ett rutmönster kan du lägga ett ugnsgaller över tiramisun när du siktar kakaon.
  9. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten.
  10. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked. Tiramisu håller sig några dagar i kylen och är godast när den fått stå och dra något dygn.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer