Timjan och rödvinssky

Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt. Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek. Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.

6 portioner timjan och rödvinssky

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl rödvin
  • 6 kvistar timjan eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 dl köttfond, kycklingfond eller steksky; eller 2 dl vatten och 1 tärning köttbuljong eller kalvbuljong

Tillagning

  1. Skala och hacka lökarna. Fräs dem i smör med sockret i cirka 4 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
  2. Rör i vetemjöl.
  3. Tillsätt rödvin, timjan och köttbuljong.
  4. Låt koka på medelvärme cirka 15 minuter.
  5. Ta upp timjankvistarna (om du använt det) innan servering.
  6. Smaka av rödvinsskyn med salt och svartpeppar.
  7. Kan serveras som vanlig sås men lite skojigare är en liten kanna eller ett shotglas på varje tallrik. Vidare kan en del slås över köttet (naperas) vid servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer