Timjan och rödvinssky

Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt. Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek. Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.

6 portioner timjan och rödvinssky

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl rödvin
  • 6 kvistar timjan eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 dl köttfond, kycklingfond eller steksky; eller 2 dl vatten och 1 tärning köttbuljong eller kalvbuljong

Tillagning

  1. Skala och hacka lökarna. Fräs dem i smör med sockret i cirka 4 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
  2. Rör i vetemjöl.
  3. Tillsätt rödvin, timjan och köttbuljong.
  4. Låt koka på medelvärme cirka 15 minuter.
  5. Ta upp timjankvistarna (om du använt det) innan servering.
  6. Smaka av rödvinsskyn med salt och svartpeppar.
  7. Kan serveras som vanlig sås men lite skojigare är en liten kanna eller ett shotglas på varje tallrik. Vidare kan en del slås över köttet (naperas) vid servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer