Thailändsk kycklinggryta

Thailändsk kycklinggryta med kokosmjölk, limeblad, färsk koriander, grönsaker, chili, citrongräs och thaibasilika.
God med jasminris eller annat thairis.
Du kan välja andra grönsaker som bambuskott, groddar, bok choy, minimajs, vitkål, paprika, zucchini, aubergine, purjolök, rödlök med mera efter tycke.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Istället för röd currypasta kan du ta grön currypasta. Skulle du sakna någon ingrediens som ex thaibasilika, limeblad eller tamarind så är det inte hela världen då grytan blir rätt god ändå.

4 portioner Thailändsk kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé eller lårfilé
  • 2 msk matolja, gärna jordnötsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 6 limeblad (kaffir limeleaves)
  • 5 dl vatten eller kycklingbuljong (vatten och en buljongtärning)
  • 1 burk eller paket kokosmjölk
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 huvud broccoli
  • 12 champinjoner
  • 1 röd chili eller efter smak
  • 2 msk röd currypasta
  • 3 msk fisksås
  • 5 msk tamarind
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk hackad koriander
  • 10 blad thaibasilika
  • Tillbehör: jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingen i små bitar. Bryn i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
  3. Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
  4. Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
  5. Tillsätt limeblad, vatten samt kokosmjölk.
  6. Låt koka några minuter och skär under tiden blomkål samt broccoli i buketter samt tillsätt dem.
  7. Skiva champinjonerna samt hacka chilin. Tillsätt i grytan.
  8. Tillsätt currypasta, tamarind, limesaft och fisksås.
  9. Smaka av kycklinggrytan med fisksås, currypasta och chili.
  10. Hacka koriandern och thaibasilika grovt och tillsätt.
  11. Koka upp och servera kycklinggrytan med jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer