Thailändsk köttfärssås

Introduktion och förberedelse

En blandning av svensk köttfärssås och thailändska kryddor som röd currypasta samt kokosmjölk. Gott som pastasås till all sorts pasta.

Varianter

  • Du kan välja valfri pasta - på bilden med skruvar - men penne, fjärilar, tagliatelle eller spagetti blir gott.
  • Serverar du till barn så tänk på att inte ha i så mycket chili om de inte gillar det.
  • Om du vill laga lite enklare pastasås så kan du skippa salladslök, färsk koriander, thaibasilika, limeblad samt lime.
  • Istället för thailändsk röd chili kan du ta valfri chili efter smak ex. 1-2 färsk spansk chilipeppar eller 0,5 tsk chiliflakes. Riktigt starkt blir det med några thailändska Birds Eye chilies.
  • Istället för blandfärs kan du ta fläskfärs, nötfärs eller kycklingfärs.
  • Eller ta formbar sojafärs eller quornfärs för en vegetarisk variant.

4 portioner thailändsk köttfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som skruvar, penne, gnocchis eller spagetti
  • 1 gul lök
  • 4 msk matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 röda thai chili
  • 50 gram röd currypasta
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 500 gram blandfärs
  • 1 msk socker
  • 2 salladslökar
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 dl hackad thaibasilika (sweet basil)
  • 2,5 dl Oatly Imat (som matlagningsgrädde), vanlig grädde eller kokosgrädde
  • 5 limeblad
  • 1 lime till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en såskastrull med 2 msk olja.
  2. Fräs löken någon minut.
  3. Skala och pressa i vitlök, skölj och hacka chili samt tillsätt med currypasta. Rör om och fräs någon minut.
  4. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk och låt koka på medelvärme. Rör då och då.
  5. Sätt på vatten till pastan. Tillsätt några droppar olja samt en halv tsk salt.
  6. Fräs köttfärsen och bryn den hälften åt gången i en stekpanna med lite olja. Salta och peppra den. Lätt över i såsen.
  7. Tillsätt socker till såsen.
  8. Koka pastan enligt paketet. Brukar vara runt 10 minuter beroende på sort.
  9. Rensa och skölj salladslök. Strimla den. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
  10. Plocka bladen på thaibasilikan och hacka grovt. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
  11. Plocka och hacka färsk koriander grovt och tillsätt hälften till köttfärssåsen.
  12. Tillsätt Oatly Imat, grädde eller kokosgrädde och limeblad. Koka upp.
  13. Smaka av köttfärssåsen med salt och svartpeppar.
  14. Blanda pastan med köttfärssåsen och garnera med resten av salladslöken, thaibasilikan och den färska koriander. Servera med klyftor av lime.
E-mail
Medel: 4.1 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 473 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-21