Thailändsk köttfärsröra

Fräst köttfärs thai-style med ris och stekt ägg. Smaksatt med ingefära, vitlök, chili, soja, fisksås, sesamolja, thaibasilika, salladslök och lime.
Serveras vanligtvis med thairis (jasminris) och stekt ägg.
Blir också mycket gott med kycklingfärs eller finhackat kycklingkött.
Istället för röd thai chili kan du ta valfri chili efter smak. Ex. 2 röda spansk chili, 4 thai Birds Eye chili eller 0,5-1 tsk chiliflakes.
Tillsätt gärna några finhackade rötter från färsk koriander om du köpt koriander med rötter (ej från kruka dock).

4 portioner thailändsk köttfärsröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 dl jasminris
  • 600 gram blandfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 röda thai chili
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 msk mörk soja
  • 1 msk ostronsås
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk socker
  • 200 gram gröna bönor
  • 4 msk matolja
  • 1 dl grovhackad thaibasilika
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 2 salladslökar
  • 4 ägg

Tillagning

  1. Börja koka ris. Skölj riset och mät upp 3 dl ris och 5 dl vatten samt tillsätt 2 krm salt. Koka upp och låt koka på låg värme under lock. Eller koka enligt paket.
  2. Skala och pressa vitlök och lägg i en skål med köttfärsen.
  3. Skölj och hacka chili samt tillsätt den.
  4. Skala och finhacka ingefära samt tillsätt den.
  5. Skölj och strimla bönor i ca 0,5 cm små bitar samt tillsätt dem.
  6. Tillsätt soja, ostronsås, sesamolja, fisksås, socker samt maizena.
  7. Blanda runt och marinera köttfärsen i tio minuter.
  8. Rensa och skölj salladslök. Strimla den. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
  9. Plocka bladen på thaibasilikan och hacka grovt. Tillsätt hälften till köttfärsen.
  10. Plocka och hacka färsk koriander grovt och tillsätt hälften till köttfärsen.
  11. Fräs köttfärsen hälften i taget i olja och lägg över i en stekgryta eller kastrull efter hand. Låt steka på medelvärme ca 5 minuter. Smaka av med fisksås och svartpeppar samt ev. mer chili och socker.
  12. Stek ägg i lite olja.
  13. Servera till thaifärsen med riset vid sidan. Toppa med stekt ägg samt resten av den färska thaibasilikan, färsk koriander samt salladslöken.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer