Tempura med lax

Tempura med lax och grönsaker. Knapriga och goda bitar av lax och grönsaker som friterade med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.

4 portioner tempura med lax

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kallt vatten, vichyvatten eller kall öl
  • 400 gram lax
  • 200 gram gröna bönor, delade
  • 200 gram champinjoner, halverade eller hela små
  • 200 gram zucchini, tunna skivor
  • 200 gram äggplanta, halverad, tunna skivor
  • 1 liter majsolja
  • 1 dl japansk ljus soja
  • 1 dl japanskt sött risvin sk mirin
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris (sushiris eller annat klibbigt ris)
  • 4 dl riven eller finstrimlad rättika daikon (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Förbered och skär grönsakerna i bitar. Lägg upp på en bricka.
  3. Skär laxen i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg på ett fat. Torka laxen torr med hushållspapper.
  4. Blanda dippsås om du vill ha det till (eller ta bara soja).
  5. Tempurasmet: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Ta först hälften vattnet och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt lite mer vatten till en lös smet.
  6. Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i kastrull. Tips: Friterar du i kastrull så se till att ha ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat på.
  7. Torka av laxbitarna och vänd i frityrsmet.
  8. Lägg några bitar lax i taget i oljan, ca 7-9 stycken (annars svalnar oljan för fort - ha max värme på).
  9. Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus men knaprig yta. Vänd runt efter halva tiden samt ta isär bitar om de fastnat i varandra.
  10. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera efterhand resten av laxen och grönsakerna på samma vis.
  11. Tempura ska serveras helt nyfriterad ex i små korgar, på fat eller tallrik med soja eller dippsåsen till i små skålar samt ris vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer