Tartiflette

Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.

Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost ex. raclette-ost eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost. Det går bra att använda tärnat bacon i nödfall.

Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace. Istället för fläsk kan du ta tärnad bacon i nödfall.

Tartifletten är smidig att bjuda på då du kan förbereda och läggas ihop den i formen innan (förvara övertäckt i kylen). Sedan gräddar du den i ugnen till servering.

6 portioner tartiflette

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2,2 kg potatis av fast sort
  • 400 gram rimmat rökt fläsk
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl mjölk
  • 400 gram Reblochon-ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 15 minuter. Häll av vattnet.
  4. Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i skivor och sedan i strimlor.
  5. Stek fläsket några minuter i en panna. Lägg över på en tallrik.
  6. Skala under tiden lök och vitlök. Dela och skiva löken fint. Hacka vitlöken.
  7. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i fettet från fläsket samt lite smör.
  8. Smörj en ugnsform med smör. Du kan välja en stor rund form som på bilden eller en stor rektangulär gratängform.
  9. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  10. Sprid ut fläsk och lök över potatisen.
  11. Lägg över resten av potatisen.
  12. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  13. Fördela och häll över potatisen.
  14. Skär Reblochon osten i skivor och lägg över potatisen i ett snyggt mönster.
  15. Täck över med folie eller placera en ugnsplåt strax över tartifletten i ugnen.
  16. Grädda Tartifletten i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  17. Ta av folien (eller ta bort plåten som är över Tartifletten) och grädda i 10 minuter till så att osten får färg och allt är genomvarmt.
  18. Ta ut Tartifletten och servera den med ex. blandad grönsallad, tomater och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer