Tartiflette

Introduktion och förberedelse

Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.

Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och lagas med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon.

  • Godast blir det med Reblochon- ost men du kan också ta liknande ost som raclette-ost, Port Salut eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost.
  • Det går bra att använda tärnat bacon eller pancetta. Vill du ha en vegetarisk variant så du ta soltorkade tomater.

Serveringsförslag

Serveras som en hel rätt med allt-i-ett. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.

Kan förberedas i god tid

Tartifletten är smidig att bjuda på då du kan förbereda och lägga ihop den i formen innan - förvara övertäckt i kylen. Sedan gräddar du den i ugnen till servering.

Eller laga den i förväg utan en del av osten och värm till servering med lite extra ost på.

Att dricka till

Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace. Istället för fläsk kan du ta tärnad bacon i nödfall.

Potatis, fläsk och Reblochon-ost blir en god gratäng Tartiflette med potatis.
Potatis, fläsk och Reblochon-ost blir en god gratäng - Tartiflette - med potatis.

6 portioner Tartiflette

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2,2 kg potatis av fast sort
  • 400 gram rimmat rökt fläsk
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl mjölk
  • 400 gram Reblochon-ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 15 minuter. Häll av vattnet.
  4. Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i skivor och sedan i strimlor.
  5. Stek fläsket några minuter i en panna. Lägg över på en tallrik.
  6. Skala under tiden lök och vitlök. Dela och skiva löken fint. Hacka vitlöken.
  7. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i fettet från fläsket samt lite smör.
  8. Smörj en ugnsform med smör. Du kan välja en stor rund form som på bilden eller en stor rektangulär gratängform.
  9. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  10. Sprid ut fläsk och lök över potatisen.
  11. Lägg över resten av potatisen.
  12. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  13. Fördela och häll över potatisen.
  14. Skär Reblochon osten i skivor och lägg över potatisen i ett snyggt mönster.
  15. Täck över med folie eller placera en ugnsplåt strax över tartifletten i ugnen.
  16. Grädda Tartifletten i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  17. Ta av folien (eller ta bort plåten som är över Tartifletten) och grädda i 10 minuter till så att osten får färg och allt är genomvarmt.
  18. Ta ut Tartifletten och servera den med ex. blandad grönsallad, tomater och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 564 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25