Tahinisås

Introduktion och förberedelse

En kall, god och enkel sås smaksatt med tahini - sesampasta.

Kan blandas av matyoghurt, gräddfil eller crème fraiche.

Serveringsförslag

  • Passar som sås till grillat och stekt kött, fisk, kyckling, grönsaker, tzay, halloumi, kebab, osv.
  • God att kombinera med en vitlöksmajonnäs samt het chilisås som Sriracha.
  • Funkar även på salladen som salladsdressing.

Tahini

Tahini är en röra av krossade sesamfrön. Rik på järn, protein, kalcium, fettsyror och näring.

Varianter

  • Vill du ha en vegan tahinisås kan du använda Oatlys Fraiche eller havregurt.
  • Eller blanda en enkel tahinisås med enbart tahini, vatten och citron.

Annat som passar i såsen är:

  • 1 klyfta pressad eller finhackad vitlök.
  • Några msk olivolja.
  • 1/2 dl hackad färsk koriander och 1/2 dl hackad persilja.
  • 1 tsk socker eller honung.

4 portioner tahinisås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 2 msk tahini sesampasta
  • 2 dl matyoghurt eller crème fraiche
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till en jämn sås och servera eller förvara i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (54 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 128 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-25