Kokt tacosalsa med krossade tomater

Introduktion och förberedelse

En variant på tacosalsa som du kokar av krossade tomater, lök, chili, vitlök och kryddor som rökt paprika som ger en rund, fyllig och smakrik tacosås.

Koka egen tacosalsa till texmex-myset istället för den köpta färdiglagade tacosalsan på burk.

Denna tacosalsa blir extra god om du lagar den dagen innan och den får stå och få smak i kylen över natten.

Varianter

  • Rökt paprikapulver kan ersättas med vanligt paprikapulver om man inte gillar den rökta smaken.
  • Istället för färsk vitlök och lök kan du ta några krm torkad vitlök samt någon tsk lökpulver.
  • Istället för vanliga chiliflakes kan du ta Jalapeno eller Chipotle chiliflingor eller chilipulver som Ancho, Cayenne eller Jalapeno; annan torkad hel chili som hel Anjo, Piri-piri eller Chipotle och hacka i. Färsk hackad chili av valfri sort, hackad inlagd jalapenos eller fryst hackad chili funkar också.

4 portioner tacosalsa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 burk finkrossade tomater
  • 0,5 gul lök eller rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja som majsolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm spiskummin
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 krm rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver
  • 1/2 dl hackad färsk koriander (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken och lägg med olja i en kastrull.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök några minuter.
  4. Tillsätt tomaterna, chiliflakes, socker, vinäger, spiskummin, oregano, färsk koriander samt paprikapulver.
  5. Låt koka i minst 10 minuter under lock. Rör då och då.
  6. Smaka av med salt, chili och svartpeppar.
  7. Låt ev. svalna till servering.
E-mail
Medel: 3.3 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-17