Tacofärs tacokryddad köttfärs

Tacofärs. Köttfärs med tacosmak gott till tex mex middag. Mexikansk tacokryddad köttfärs är got till tortillabröd, tacoskal, nachos, majs, tärnad gurka, tärnad tomat, guacamole, tomatsalsa, isbergssallad, svarta bönor, riven ost, tabasco osv.
Man behöver inte köpa dyr taco kryddmix - hemligheten är spiskummin, oregano, chilipulver, paprikapulver och vitlök.
Har du inte en stor panna att steka tacofärsen i så kan du använda en vanlig stekpanna och en gryta.
Hemgjord tacokrydda är dessutom utan smakförstärkaren glutamat som är vanlig i köpt tacokrydda.
Vegetarisk variant av tacofärs blir gott med Quornfärs eller sojafärs istället för köttfärs.

4 portioner tacofärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs
  • 4 msk olja, veg. eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 5 droppar tabasco eller hackad färsk röd spansk hackad chili efter smak
  • 0,5 dl chilisås, passerade tomater eller ketchup
  • 1 tsk chilipulver (valfritt beroende på önskad styrka)
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala vitlöken.
  2. Tacofärs i stor stekpanna eller stekgryta: Värm en stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta.
  3. Bryn färsen i oljan. Salta på färsen när du bryner.
  4. Tillsätt kryddorna och rör om. Tillsätt chilisås och vinäger.
  5. Smaka av tacofärsen med salt och peppar samt ev. mer tabasco så att tacofärsen blir lagom het (smaka). En gnutta socker (o,5 tsk) kan också ge mer smak (om du inte använt chilisås eller ketchup som redan är söt).
  6. Låt färsen steka på medelvärme i några minuter så blir tacofärsen godast. Efter en dag i kylen är den ännu godare.
  7. Steker du i liten stekpanna och stor kastrull så bryn lite köttfärs i taget och lägg över kastrullen. Salta på färsen när du bryner. Stek löken i lite olja någon minut. Pressa i vitlök och stek den också. Blanda ner i med färsen i kastrullen.
  8. Tillsätt kryddorna till tacofärsen i kastrullen och rör om. Tillsätt chilisås och vinäger. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer tabasco så att tacofärsen blir lagom het (smaka).
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer