Tacofärs

Introduktion och förberedelse

Tacofärs är brynt och stekt köttfärs smaksatt med tacokryddor som passar till tortillas, tacobuffé och tacomyset.

Med kryddmix eller egna kryddor

I receptet nedan hittar du en enkel variant med färdig tacokrydda samt en variant med egen kryddning av spiskummin, oregano, paprika, vitlök, chili med mera.

Varianter

  • Ta i rökt paprikapulver för lite rökig smak på färsen.
  • Vegetarisk variant av kan du laga på samma vis fast med quornfärs eller vegofärs, sojafärs istället för köttfärs. Formbar sojafärs tycker jag blir bra.
  • Funkar också att laga med kycklingfärs, älgfärs, vildsvinsfärs eller annan viltfärs.
  • Blanda i kokta svarta eller vita bönor för att dryga ut färsen. Köp färdiga eller koka egna bönor.

För dig som vill ha het tacofärs

Variera hettan med valfri sort och mängd chili. Blanda gärna olika sorters chili. Några förslag är:

  • Färsk chili som röd spansk peppar är gott.
  • Färsk habanero och jalapeno är starkt för dig som gillar det.
  • Torkad chipotle och morita ger fyllig hetta.
  • Du kan ha i några krm chilipulver som anchochili, habanero eller cayenne.
  • Chiliflakes, heta chili- och jalapenosåser, dödssåser, sambal oelek och sriracha funkar också i.

Långkokt tacofärs
Tacofärsen blir extra god och mustig om du låter den puttra 1-3 timmar i stekgryta under lock. Här med lite rödlök, krossade tomater, tacokrydda, vitlök, rökt paprika samt olika slags chili. Toppa med persilja eller färsk koriander.

Långkokt tacofärs

Överkurs är att låta färsen koka länge på låg värme under lock för extra god smak. Räkna i 1-3 timmar. Använd en stekgryta eller hög stekpanna med lock och låt puttra på låg värme. Rör då och då. Ta gärna i en burk krossade tomater. Späd eventuellt med lite vatten så den inte kokar torrt.

Serveringsförslag

4 portioner tacofärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs som blandfärs, fläskfärs eller nötfärs
  • 4 msk olja som majsolja, rapsolja eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • MED FÄRDIG KRYDDA: 1 påse tacokrydda
  • MED EGEN KRYDDNING: 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk paprikapulver, gärna rökt paprikapulver
  • 1/2 gul lök eller rödlök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl chilisås eller ketchup
  • 1 dl passerade- eller krossade tomater
  • 5 droppar tabasco eller hackad färsk röd spansk hackad chili efter smak
  • 2 krm chilipulver eller valfri mängd och sort beroende på önskad hetta
  • 1/2 dl hackad färsk koriander eller 2 msk fryst hackad koriander

Tillagning

  1. Värm en stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta. Steker du i liten stekpanna så bryn lite köttfärs i taget och lägg över i en gryta eller kastrull.
  2. Bryn färsen i olja på hög värme. Salta på färsen när du bryner den. Låt den få ljus brun färg men ej brännas. Hacka sönder den då och då.
  3. MED FÄRDIG TACOKRYDDA: Tillsätt färdig tacokrydda och rör om samt stek några minuter tills färsen är genomstekt.
  4. MED EGEN KRYDDNING: Skala och hacka lök. Skala vitlöken.
  5. Bryn färsen i olja. Salta på färsen när du bryner den. Låt den få ljus brun färg men ej brännas. Hacka sönder den då och då.
  6. Tillsätt lök, vitlök och kryddorna - spiskummin, oregano och paprika. Fräs några minuter.
  7. Tillsätt chilisås och krossade tomater. Koka 10 minuter.
  8. Smaka av tacofärsen med salt samt chilipulver och tabasco så att tacofärsen blir så het du vill ha den.
  9. LÅNGKOKT VARIANT: Du kan också koka ihop den 1-2 timmar på låg värme under lock. Späd då med med lite vatten eller mer krossade tomater så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
  10. SERVERING: Garnera gärna tacofärsen med 1/2 dl grovhackad färsk koriander.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 268 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-08