Svartsoppa

Svartsoppa med konjak. Serveras som förrätt till stekt gås på Mårtens Gås.
Koka gärna fond till soppan på kråset från en gås. Det går också att koka en fond på fläskbog eller skinka. Eller använd vatten och buljongtärning av kalv.
Gåskråset serveras i bitar på fat till soppan ev. tillsammans med leverkorv i bitar.
Svartsoppan blir godast om den får stå något dygn så laga gärna svartsoppan i förväg.
Blod finns ju inte vanligtvis i köttdisken men det kan du ofta beställa ex. grisblod om du frågar efter det. Ofta säljs grisblod fryst. Tina i kylskåp över natten.

10 portioner svartsoppa

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 krås från en gås eller 500 gram fläskbog eller skinka
  • 5 dl gås- eller grisblod
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 liter fond från gåskrås
  • 1 tsk salt (minska om du har i buljongextrakt som är salt)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk nymald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 0,5 dl vinäger
  • 2 dl madeira eller söt sherry
  • 5 msk konjak
  • Tillbehör till svartsoppa: 5 äpplen
  • 200 gram katrinplommon

Tillagning

  1. Koka buljong av gåskrås eller fläskkött: Skölj kråset eller fläskköttet och lägg i en stor kastrull med kallt saltat vatten (ca 1 tsk per liter).
  2. Koka upp och skumma.
  3. Tillsätt 5 vitpepparkorn och 5 kryddnejlikor.
  4. Låt småkoka under lock i 1,5 timmar.
  5. Koka under tiden skalade äppelklyftor mjuka ca 4 minuter i sockerlag (ta 2 dl socker och en liter vatten).
  6. Lägg katrinplommon i en kastrull och täck med vatten och koka upp dem. Ställ åt sidan.
  7. Ta av buljongen, sila upp i en annan stor kastrull. Spara krås eller fläsk och skär i små bitar. Spara undan i kylen.
  8. Sila blodet och vispa ihop det med mjölet tills klumpfritt.
  9. Sätt kastrullen med buljongen på spisen igen.
  10. Tillsätt blod och mjölblandningen under kraftig vispning till buljongen.
  11. Sjud svartsoppan i några minuter under omrörning.
  12. Lyft av värmen och tillsätt salt, socker, vinäger, kryddor, konjak och vin.
  13. Smaka av svartsoppan.
  14. Värmer du upp svartsoppan måste du röra den under tiden.
  15. Servera äpplen, katrinplommon, kråset från gåsen eller fläsk på fat bredvid samt leverkorv i bitar eller i sopptallrikar. Servera svartsoppan till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer