Svamprisotto med champinjoner

Svamprisotto är gott tillbehör till det mesta. Italiensk risotto med svamp. Risotto med svamp passar som vegetarisk rätt eller som tillbehör.

Serverar du risotton som vegetarisk huvudrätt räcker nedan recept. Om den ska vara enbart tillbehör så kan du minska riset till 3 dl.

Gott till risotto är grönsallad, avokado, tomat osv.

5 portioner svamprisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt risottoris som avorio- eller carnaroliris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 buljongtärningar av grönsak eller kyckling
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • 1 msk smör till svampen
  • 200 gram champinjoner

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter och rör då och då.
  8. När vittvinet kokat ner till hälften och risotton tjocknar så börjar du tillsätta någon dl buljong i taget, röra om och koka ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Hacka champinjonerna och fräs i smöret några 2 minuter.
  11. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
  12. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
  13. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  14. Garnera risotton med resterande svamp samt mer riven ost.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer