Svamp i rödvinssås

En slags röra och sås i ett med svamp (champinjoner), schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.
Ett gott tillbehör till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé.
Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller till och med ugnsstekt torsk.
Gott med potatismos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.

4 portioner svamp i rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,75 liter svamp som champinjoner eller skogschampinjon
  • 4 schalottenlökar
  • 150 gram rökt fläsk eller bacon
  • 3 st palsternackor, 200 gram
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk socker
  • 1 msk maizena utrört i 1 dl kallt vatten
  • 1 msk blad från färsk timjan eller 0,5 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Rensa svampen.
  2. Skala och halvera löken.
  3. Tärna fläsket eller bacon.
  4. Skala och dela palsternackorna i strimlor.
  5. Fräs fläsk, löken, palsternacka och svamp i en stor panna eller stekgryta några minuter tills det fått lite färg.
  6. Stek i några minuter under omrörning.
  7. Tillsätt rödvin, vatten, soja och socker. Koka upp och låt puttra 5 minuter.
  8. Blanda maizena med lite vatten i ett glas och vispa i rödvinsröran till önskad tjocklek. Blir det för tjockt så kan du spä med vatten eller rödvin.
  9. Smaka av svamp- och rödvinsröran med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer