Surströmmingsklämma

Surströmmingsklämma med tunnbröd, surströmming, mandelpotatis, rödlök, gräddfil och gräslök. Du kan välja hårt eller mjukt tunnbröd.
Gott med västerbottenost vid sidan.
Att dricka till är öl och snaps gott.
Istället för hårt tunnbröd som på bilden kan du ta mjukt tunnbröd och rulla ihop till en rulle.
Mandelpotatis är klassiskt till surströmming men annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är goda andra sorter.
Västerbottenost kan serveras till surströmmingsrullen också.

4 portioner surströmminsklämma, 8 stycken klämmor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 burk surströmming, 300 gram, 12 filéer
  • 1 pkt hårt tunnbröd (eller mjukt tunnbröd), 8 stora tunnbröd
  • 20 mandelpotatisar
  • 50 gram smör
  • 1 rödlök
  • 2,5 dl gräddfil, en liten burk
  • 1 dl hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Koka mandelpotatisen mjuk med skal 15-20 minuter. Lägg upp i skål.
  2. Lägg upp smör i en skål.
  3. Lägg upp bröd i en brödkorg.
  4. Skala och hacka eller strimla rödlöken. Lägg i en skål.
  5. Häll upp gräddfil i en skål.
  6. Hacka gräslök och lägg i en skål (valfritt).
  7. Öppna surströmmingsburken: tips är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
  8. Servera allt som en buffé och låt gästerna göra sina klämmor.
  9. Hur man gör en surströmmingsklämma: bröd smör på ett halvt tunnbröd. Skala och skiva ca 2 potatisar. Fördela på en halva av tunnbrödet.
  10. Skär surströmming i bitar på tallriken. Sprid ut hacket av ca 1,5 filé på potatisen (eller så mycket du önskar). Toppa med någon msk hackad rödlök, gräddfil och gräslök.
  11. Smöra en till halva tunnbröd och lägg som lock. Klart att äta.
  12. Använder du mjukt tunnbröd så gör du som ovan men använder ett stort helt tunnbröd och rullar istället sedan ihop till en rulle.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer