Styckad kyckling i ugn

Styckad kyckling i ugn med rosmarin, timjan, citron, vitlök, olivolja och honung. Styckad hel kyckling i bitar som ugnssteks blir mycket god. Godast är fin svensk färsk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Här med en kyckling på 1,2 kg men man kan också laga en större kyckling - ex. upp mot 2,5 kg - på samma vis som räcker till fler portioner eller ger goda rester.
Servera kycklingen med valfria tillbehör. Ett enkelt förslag är klyftpotatis (laga samtidigt som kycklingen i ugnen), kall sås med matyoghurt och sweet chilisås samt en grönsallad med riven morot, tärnad tomat, majs och svarta bönor i lite olivolja och vinäger.

4 portioner styckad kyckling i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg kyckling, hel eller i delar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin eller en liten kvist färsk rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stycka kycklingen i delar: skär av låren och dela dem i två delar vardera. Skär av vingar. Skär ut bröst och dela i två delar vardera.
  3. Blanda kycklingdelarna i en bunke med olivolja, timjan, rosmarin, pressad eller grovhackad vitlök, citronsaft, honung, salt och peppar.
  4. Sprid ut kycklingbitarna i en ugnsform. Lägg gärna med den urpressade biten citron.
  5. Stek kycklingen i ca 35 minuter.
  6. Ta ut och servera med önskade tillbehör. Kycklingen kan garneras med mer färska örter samt citron.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer