Styckad kyckling i ugn

Styckad kyckling i ugn med rosmarin, timjan, citron, vitlök, olivolja och honung. Styckad hel kyckling i bitar som ugnssteks blir mycket god. Godast är fin svensk färsk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Här med en kyckling på 1,2 kg men man kan också laga en större kyckling - ex. upp mot 2,5 kg - på samma vis som räcker till fler portioner eller ger goda rester.
Servera kycklingen med valfria tillbehör. Ett enkelt förslag är klyftpotatis (laga samtidigt som kycklingen i ugnen), kall sås med matyoghurt och sweet chilisås samt en grönsallad med riven morot, tärnad tomat, majs och svarta bönor i lite olivolja och vinäger.

4 portioner styckad kyckling i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg kyckling, hel eller i delar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin eller en liten kvist färsk rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stycka kycklingen i delar: skär av låren och dela dem i två delar vardera. Skär av vingar. Skär ut bröst och dela i två delar vardera.
  3. Blanda kycklingdelarna i en bunke med olivolja, timjan, rosmarin, pressad eller grovhackad vitlök, citronsaft, honung, salt och peppar.
  4. Sprid ut kycklingbitarna i en ugnsform. Lägg gärna med den urpressade biten citron.
  5. Stek kycklingen i ca 35 minuter.
  6. Ta ut och servera med önskade tillbehör. Kycklingen kan garneras med mer färska örter samt citron.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer