Styckad kyckling i ugn

Styckad kyckling i ugn med rosmarin, timjan, citron, vitlök, olivolja och honung. Styckad hel kyckling i bitar som ugnssteks blir mycket god. Godast är fin svensk färsk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Här med en kyckling på 1,2 kg men man kan också laga en större kyckling - ex. upp mot 2,5 kg - på samma vis som räcker till fler portioner eller ger goda rester.
Servera kycklingen med valfria tillbehör. Ett enkelt förslag är klyftpotatis (laga samtidigt som kycklingen i ugnen), kall sås med matyoghurt och sweet chilisås samt en grönsallad med riven morot, tärnad tomat, majs och svarta bönor i lite olivolja och vinäger.

4 portioner styckad kyckling i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg kyckling, hel eller i delar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin eller en liten kvist färsk rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stycka kycklingen i delar: skär av låren och dela dem i två delar vardera. Skär av vingar. Skär ut bröst och dela i två delar vardera.
  3. Blanda kycklingdelarna i en bunke med olivolja, timjan, rosmarin, pressad eller grovhackad vitlök, citronsaft, honung, salt och peppar.
  4. Sprid ut kycklingbitarna i en ugnsform. Lägg gärna med den urpressade biten citron.
  5. Stek kycklingen i ca 35 minuter.
  6. Ta ut och servera med önskade tillbehör. Kycklingen kan garneras med mer färska örter samt citron.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

5 smarta middagstips

Förbered skidresans middagar – så får du mer tid att njuta framför brasan eller i bastun.

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer