AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Stuvad vitkål

Stuvad vitkål Stuvad vitkål passar till det mesta som stekt falukorv, grillad kyckling, stekt korv, stekt halloumiost, fläsk, bacon, köttbullar, pannbiff osv. Servera ev. kokt potatis till också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port stuvad vitkål
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 500 gram vitkål
  • 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt
  • Stuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, ersätt ev. 1 dl med grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)

Tillagning:

  1. Koka upp vatten med salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Tillsätt vitkålen och koka upp.
  12. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.


 

Fler recept ur samma kategori som Stuvad vitkål:

Kokt ris koka ris riskokning
Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Fyllda frallor med kyckling, guacamole och groddar
Fyllda frallor med kyckling, guacamole och groddar. Goda och nyttiga mackor till lunch, picknick eller utflykt.
Du kan välja frallor efter eget tycke. På bilden frallor med solrosfrön. Även baguette, ciabatta eller surdegsbröd blir gott.
Alla ingredienser kan du köpa färdiga men du kan också laga allt själv från början. Ex. köp färdiga eller baka egna bröd. Likaså kycklingen kan du köpa färdig eller grilla egen. Du kanske har kallt kycklingkött över att använda till smörgåsarna? Groddar kan man också grodda egna eller köpa färdiggroddade. Guacamolen finns också färdig eller så kan du mosa egna avokados. Sök recept här på Receptfavoriter.se.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Kyckling med sallad
Kyckling med sallad. En god kycklingsallad som kan varieras. Här med grillad kyckling, grönsallad, kapris, fetaost, cocktailtomater, avokado, bönor, Kalamataoliver samt Dijondressing.
Du kan variera salladen - andra ingredienser som passar är: riven morot; paprika; gurka; zucchini; isbergssallad; ruccola; stekt tärnat bacon; ost som ädelost, mozzarellaost eller vanlig ost; rostade nötter som valnötter, pinjenötter, solrosfrön, hasselnötter; räkor; kräftstjärtar; bönor som svarta bönor, gröna sojabönor, blandbönor, bondbönor eller linser; vaxbönor eller haricots verts; champinjoner; inlagd vit sparris, grön kokt sparris; kokt blomkål; kokt eller rå broccoli; soltorkad tomat, rödlök; salladslök osv.
Grilla gärna en egen kyckling så har du en middag till och kan laga sallad på resterna av kycklingköttet.
Koka gärna ett paket egna vita bönor - frys in resten i små påsar. Finns annars att köpa på burk (räkna en burk).
Stuvade grönsaker
Stuvade grönsaker som blomkål, vitkål, spenat och morot. Kokta grönsaker stuvade i vit sås sk Bechamelsås.
Det blir också gott att stuva andra kokta grönsaker efter tillgång ex. purjolök, broccoli, vårlök, bönor, potatis med mera.
Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till grönsaksgratäng.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås
Parmesanpanerad kyckling med tomatsås och tagliatelle-pasta. Kycklingen får god smak av riven ost. Istället för pasta kan du servera kycklingen med klyftpotatis eller ris.
En variant av piccata milanese.
Körsbärssoppa soppa med körsbär
Körsbärssoppa. Soppa på körsbär till dessert och mellanmål. Du kan göra soppa på färska körsbär, frysta eller konserverade.
Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till körsbärssoppan för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort soppan.
Du kan smaksätta körsbärssoppan om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.
Gott till körsbärssoppa som dessert är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.
Löksoppa
Löksoppa. Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bruna bönor med fläsk
Bruna bönor med fläsk. Klassisk svensk husmanskost med hemlagade bruna bönor.
Kokt potatis, grönsallad och finriven morot är gott till bruna bönor med fläsk.
Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv eller vegetarisk variant med stekt halloumiost.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Du kan hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Hemgjord senap
Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).
Jordgubbssylt med rabarber
Jordgubbssylt med rabarber. Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.
Jordgubbssylt med rabarber passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv.
Med rabarber blir jordgubbssylten extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost

Gilla oss på Facebook