AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Stuvad vitkål

Stuvad vitkål Stuvad vitkål passar till det mesta som stekt falukorv, grillad kyckling, stekt korv, stekt halloumiost, fläsk, bacon, köttbullar, pannbiff osv. Servera ev. kokt potatis till också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port stuvad vitkål
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 500 gram vitkål
  • 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt
  • Stuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, ersätt ev. 1 dl med grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)

Tillagning:

  1. Koka upp vatten med salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Tillsätt vitkålen och koka upp.
  12. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.


 

Fler recept ur samma kategori som Stuvad vitkål:

Kokt polenta
Kokt polenta. Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Polentan kan serveras nygjord likt en majsgröt till ex. italiensk mat likt potatismos. Men vanligt är också att göra polentan och blanda i 2-3 äggulor på slutet och låta den stelna i ett lager som man skär i ex. trekanter och sedan steker eller grillar. Då kan man också förbereda polentan och ha i kylen innan. Sedan är det bara att grilla och steka den.
Stark hemlagad senap
Stark hemlagad senap är lätt, går snabbt och blir mycket godare än köpesenap. Smaksätt din senap med lite vinäger, honung och salt.
Hemlagad egen senap tappar styrkan efter hand. Den är dock godast efter några dagar i kylen. Hemgjord senap kan förvaras i flera dagar. Ha gärna din senap i ett Höganäs krus - dom är fina.
Förr krossade man senapskornen med en kanonkula som man rullade fram och tillbaka i en skål. Det blir lika god senap i mortel eller matberedare/mixer.
Du kan blanda senapen med lite creme fraiche, vispad grädde eller matlagningsyoghurt innan servering om du tycker den är för stark. Receptet nedan balanserar med lite syra och sötma men det räcker såklart att bara använda senapsfrön och lite vatten om man vill. En god senap till julbordet. Blanda i vit sås eller servera som tillbehör till lutfisken ex.
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella
Sallad med ugnsbakad tomat, mozzarella, babyspenat, vitlök, olivolja och vinäger. God och festlig som sallad och tillbehör till buffé, middag eller kalas. Men också god till vardags förstås.
Nässelsaft nässeljuice
Nässelsaft och nässeljuice. Ett nässelrecept som blir en nyttigt, billig och god nässelsaft och nässeljuice.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper.
De avsilade nässlorna kan du spara och göra nässelsoppa genom att fräsa med lite lök, olivolja och spä med vatten.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar eller plocka med handen i en extra påse. Plocka bladen av nässlorna toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar.
Nässlorna sticks inte längre efter de kokts i 5 minuter.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköjvatten eller massera in i hårbåtten.
Nässelsaft kan du ha i kylen några dagar. Drick bara en halv dl nässelsaft om dagen. Något som är rätt praktiskt är att ha nässelsaften infryst som iskuber och sedan ta fram och tina och göra the eller kall drink.
Nässelsaft kan också användas till att vattna växter med.
Pumpadipp
Pumpadipp. En god och nyttig dipp av pumpa till pålägg till bröd (istället för smör) och dipp till chips eller tortillachips mm får du om du kokar pumpa mjuk och mosar den med lite olivolja och smaksätter med smulad fetaost samt riven ost som parmesan.
Garnera gärna dippen med rostade pumpafrön och pumpaolja.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Krabbpasta
Krabbpasta. Pasta med krabba, grädde, sparris, champinjoner och gröna bönor. En god, enkel och lite lyxig pasta med krabbkött från burk eller hel krabba.
Godast blir krabbpastan med krabbkött från hel krabba - men det är lite jobb att pilla ut så här får det bli krabbkött från burk.
Gott med grönsallad eller tomatsallad.
Africana panna med kyckling, curry och grädde
Africana panna med kyckling, curry och grädde. En god exotisk rätt med kycklingfile i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk kyckling och gärna från ekologisk gård - godare och gladare kycklingar.
Chokladmuffins
Chokladmuffins. Detta recept på muffins eller cupcakes med choklad kan du också använda som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill (uteslut då chokladen) till blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins osv.
Du kan också ha på frosting eller topping med godis och strössel på dina chokladmuffins - då kan de kallas för cupcakes.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gratängsås sås till gratäng
Gratängsås. En vit god grundsås att gratinera valfri gratäng. Till gratängsås till fiskgratäng kan du ersätta lite av mjölken med fiskfond eller fiskbuljong om du har. Gratängsås till broccoli eller blomkål gör du på mjölk och/eller grönsaksbuljong. Gratängsås till lasagne gör du med bara mjölk samt smaksätter med riven muskot (du kan också skippa ägget).
Syrade saltgurkor syrad saltgurka
Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost

Gilla oss på Facebook