AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Stuvad vitkål

Stuvad vitkål Stuvad vitkål passar till det mesta som stekt falukorv, grillad kyckling, stekt korv, stekt halloumiost, fläsk, bacon, köttbullar, pannbiff osv. Servera ev. kokt potatis till också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port stuvad vitkål
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 500 gram vitkål
  • 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt
  • Stuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, ersätt ev. 1 dl med grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)

Tillagning:

  1. Koka upp vatten med salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Tillsätt vitkålen och koka upp.
  12. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.


 

Fler recept ur samma kategori som Stuvad vitkål:

Stekt svamp
Stekt svamp. Hur du steker svamp som kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Ett grundrecept.
Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svamp i smör, olja eller olivolja.
Svampen innehåller mycket vatten som man brukar fräsa bort innan man tillsätter fett och steker så att svampen får lite färg.
Stekt svamp kan njutas som den är som tillbehör till det mesta eller på smörstekt bröd eller till svampsås, svampsallad, svampstuvning, svampröra, svampsoppa, grytor osv. Den kan serveras varm eller kall eller sparas i kylen eller frysas.
Gott att smaksätta stekt svamp med - förutom salt och peppar - är lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja; samt hackad persilja. Dragon, basilika och timjan är också goda örter till svamp.
Med någon msk vetemjöl nedrört i den stekta svampen och sedan någon dl grädde samt mjölk; kokat några minuter så får du en svampsås eller svampstuvning.
Använder du inte färsk svamp utan konserverad så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.
Gratinerad zucchini med parmesan
Gratinerad zucchini med parmesan. Gott som grönsakstillbehör till det mesta.
Grundrecept på inlagd sill
Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill, ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar, morot, purjolök och lök.

Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Grönsakstårta Koko Sabzi
Grönsakstårta eller Koko Sabzi är persisk grönsaksomelett i panna som påminner om tortilla.
Grönsakstårta med spenat, purjolök, bladpersilja, potatis, ägg och nötter.
Berberis (zereshk) är små iranska torkade bär som påminner om röda vinbär och lingon. Kan köpas i matbutiker med orientaliskt sortiment. Är sura och mycket goda i denna rätt så försök att hitta dem. Kan ersättas med torkade lingon eller tranbär.
Kan stekas enbart i stekpanna på låg värme men är lite knepig att vända. Använd isåfall ett fat att vända upp grönsakstårtan på och stek sedan sakta på andra sidan. Här har jag istället valt att steka den klart i ugn och sedan stjälpa upp den till servering.
Vegan currygryta med grönsaker
Vegan currygryta med grönsaker med smak av garam masala, curry, gurkmeja, chili, kokosmjölk, tomat samt grönsaker som morot, potatis, paprika, lök, färsk koriander samt purjolök.
Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja samt ev. rostad lök på toppen.
Pytt i panna med kassler GI LCHF
Pytt i panna med kassler GI LCHF. En pytt utan potatis med grönsaker, soltorkad tomat, bönor och kassler.
Du kan variera innehåll i pytten och ha andra grönsaker, bönor och linser med lågt kolhydratinnehåll ex: tärnad zucchini, paprika, blomkål, spenat, vitkål, rödkål, grönkål, röda eller gröna linser, vita bönor, sojabönor, svarta bönor osv.
Pytten kan serveras med stekt ägg om du önskar. Inlagda rödbetor tror jag är lite för mycket socker för GI och LCHF dock.
Uteslut majsen om du är mycket noga med din GI eller LCHF kost.
Ska du laga vanlig pytt i panna med kassler så tar du och steker hackad lök med tärnad kokt potatis samt tärnad kassler samt smakar av med salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök. En god, smal och nyttig potatissallad med turkisk eller grekisk matyoghurt samt smak av sött äpple och fyllig rödlök.
God till grillat, rostbiff eller hel grillad kyckling. Gott till är också klyftade tomater, rostad lök, syltlök samt grönsallad.
Tomatsoppa soppa med tomater
Tomatsoppa eller soppa med tomater. God tomatsoppa, perfekt till lunch, förrätt eller soppmiddag.
Ett gott bröd som bondbröd, baguette eller foccacia med färskost eller annat pålägg är gott till tomatsoppan.
Serverar du tomatsoppan till förrätt kan du ha hembakta grissinis eller oststänger till soppan samt garnera den med riven parmesan.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Älgkebab
Älgkebab i pitabröd med vitlökssås, chilisås, sallad, tomat, gurka och rödlök.
Gott att laga på strimlat älgkött som fransyska eller innanlår eller älgskav.
Älgkebaben kan lagas i stekpanna, i ugn, på utegrill eller i wok.
Laga gärna egen chilisås med rostad chili till kebaben (sök recept här på receptfavoriter.se)

Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Älggryta med kantareller och grädde
Älggryta med kantareller och grädde. En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.
Kokt kyckling med citronsås
Kokt kyckling med citronsås samt kokta knippmorötter i olika färger, kokt delikatesspotatis samt babyspenat. Du kan koka kyckling eller höns. Höns tar längre tid att koka mört men blir billigare och ändå mycket gott.
Av en kokt kyckling får du förutom köttet både buljong till såsen och buljong samt kött över till en soppa nästa dag.
Ostkaka ostkakerecept med ostlöpe
Ostkaka. Ostkakerecept med ostlöpe. Klassiskt recept på hemgjord ostkaka.
Servera ostkaka med lättvispad grädde, bär och/eller jordgubbssylt, drottningsylt eller hallonsylt.
Ostlöpe finns på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost

Gilla oss på Facebook