Stuvad svamp svampstuvning

Stuvad svamp eller svampstuvning till all slags svamp. Passar som såsigt tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Gör du din svampstuvning tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.
Smaka gärna av svampstuvningen med ljus soja som Kikomman.
Gott i svampstuvning är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite grönsaksbuljongtärning i.
Räkna ca 1 liter färsk svamp. Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp. Ersätt då med en burk svamp ca 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken.

4 portioner stuvad svamp svampstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram rensad färsk svamp som ex. champinjoner, Karl-Johansvamp, ostronskivling eller kantareller
  • 0,5 dl schalottenlök, finhackad
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Stek löken i smör i en kastrull med tjock botten någon minut.
  4. Lägg i svampen. Rör om.
  5. Stek och rör då och då några minuter. Vätskan får gärna ånga bort så mycket som möjligt.
  6. Strö över vetemjölet och rör om så att det rörs ut.
  7. Tillsätt grädden och hälften av mjölken under omrörning.
  8. Låt sedan svampstuvningen koka samman på medelvärme i ca 5-10 minuter. Rör då och då. Akta så den inte bränns.
  9. Späd med mjölk till önskad konsistens. Mer såsigt till kött och mer fast till stuvning.
  10. Smaka av svampstuvningen med salt och peppar samt ljus soja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer