Stuvad potatis

Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.

4 portioner stuvad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram fast potatis
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 msk finhackad dill eller kruspersilja

Tillagning

  1. Koka upp ca 5 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  2. Skölj, putsa och skala ev. potatisen.
  3. Skär den i grova bitar eller så stora tärningar du önskar. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  4. Laga under tiden stuvningen.
  5. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  6. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  7. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  8. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter eller medan du kokar potatisen klart. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  9. Finhacka dill eller persilja.
  10. Testa så att potatisen är kokt och mjuk.
  11. Häll av potatisen, låt den ånga av något samt vänd ner i stuvningen.
  12. Vänd ner hackad dill eller bladpersilja.
  13. Stuvad potatis är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer