AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Stekt strömming

Stekt strömming Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
4 port stekt strömming
Förberedelse: 2 tim 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer, förslagsvis 2-3 stora eller 4-5 små strömmingsfiléer var
  • 2 dl filmjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk skånsk grov senap
  • 4 krm salt
  • ca 3-4 dl rågmjöl, ströbröd eller japansk panko till panering
  • 25 g smör
  • 4 msk matolja
  • Dillcreme: 2 dl gräddfil
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar eller mosa dem till potatismos med 2 dl varm mjölk, 25 gram smör, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  • 3 dl kokta gröna ärtor
  • Lingonsylt
  • 50 gram skirat smör

Tillagning:

  1. Vispa ihop filmjölk och senap i en stor skål.
  2. Klipp bort ev. ryggfenor från strömmingen och lägg dem i filmjölken. Låt strömmingen stå kallt i minst 2 timmar. Du kan ha strömming i marinaden över natten.
  3. Blanda panering och salt på en tallrik.
  4. Ta upp en strömming i taget och skaka av marinaden samt vänd i paneringen och lägg på en bricka.
  5. Stek den panerade strömmingen några i taget i en stekpanna i någon msk smör och msk matolja. Lägg över på en tallrik.
  6. Lägg tillbaka alla strömmingarna i stekpannan eller en ugnsform (om du steker många) som du sätter i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  7. Låt strömmingarna steka på låg värme ca 20 minuter så smälter benen bort.
  8. Laga kokt potatis eller potatismos samt kokta gröna ärtor.
  9. Servera den stekta strömmingen med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis samt skirat smör och lingonsylt. Kokta gröna ärtor passar också till.
  10. Du kan också ha dillcreme till: blanda lika delar gräddfil och creme fraiche samt några msk dill, citronsaft, salt och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömming:

Wokade grönsaker i sötsur sås
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Plankstek med oxfilé
Plankstek med oxfilé, Bearnaisesås, potatismos och grillad tomat samt kokt broccoli. Gott på är också lökringar - se recept här på receptfavoriter.se.
I korthet så gratinerar du mos, kött och tomater på en planka sedan häller du på sås och grönsaker samt ev. lökringar innan servering.
Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 30 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på.
Du behöver en spritspåse med pip också till moset. Det går dock att klicka ut moset med en sked också.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.
Crepes med räkor
Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till nedan recept.
Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Fiskbuljong fiskfond
Fiskbuljong eller fiskfond. Recept på hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Grunden till all god fisksås och fisksoppa.
Undvik att koka fiskfond på enbart laxben som då ger en klistrig konsistens till fonden.
Panerad spätta med örtsås
Panerad spätta med örtsås. Eller remoulad. Stekt spätta med en enkel och nyttig sås av yoghurt, dill och gräslök serverad med ärtor, kokt potatis samt citron.
Gott och nyttigt.
Spätta kan också serveras med remouladsås - gör gärna en egen av ex. 2 dl finhackade blandade pickles, 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl matyoghurt samt 0,5 tsk curry (smaka av med salt och vitpeppar).
Räkna en stor spättafilé per portion eller två mindre per portion efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Hemgjord keso
Hemgjord keso eller cottage cheese. Ysta egen färsk keso av vanlig mjölk.
Du behöver beställa lite speciella ingredienser för att göra egen keso. Kanske hittar du dessa i Sverige annars finns de att beställa på en Dansk hemsida som heter Hjemmeproduktion.dk. Där ska du beställa syrningskultur (mjölksyrebakterier) och ostelöbe (löpe). Du behöver också en digital termometer, en kastrull med lock, en hålslev, ett durkslag, en kniv och en stor bunke.
Du får vassle över och den kan man göra ricotta ost på. Man behöver dock mycket vassla för att få någon vidare mängd ost ca 120 gram av 3 liter vassla. Räkna att du får ca 2,8 liter vassle från nedan recept. Tillsätt då 0,6 liter vanlig mjölk. Värm till 80 grader. Rör i 2 tsk vinäger. När ricottaosten flyter upp på ytan i klumpar så häller du av den i durkslag. Nu kan man pressa ihop och använda ricottan. Håller sig några dagar i kylen. God med spenat till fyllning av tortellini och pastarör. Eller som dessert med päron och valnötter i honung.
Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Räkna 4 entrecote på ca 150 gram styck eller en bit entrecote på ca 600 gram.
Du behöver 8 träspett eller 4 stora grillspett.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Spenatbullar
Spenatbullar. Goda bullar med spenat och rågsikt. Bullarna är godast nybakta men de går också att frysa.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Presssylta
Pressylta som är en klassiker på julbordet. Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med 6 blad gelatin i nedan recept.
Servera pressylta kall med rödbetor (jo det stavas såklart med bara två s - pressylta).
Du behöver en silduk och bomullssnöre till pressningen av syltan.

Leverkorv
Leverkorv. Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost. Gärna med inlagda rödbetor. De kan också ätas kokta kalla till pålägg på smörgås - gärna med inlagda rödbetor.
Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Hemlagad ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat.
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Vegetarisk texmexfärs
Vegetarisk texmexfärs. Quornfärs smaksatt med paprika, spiskummin, chili och oregano.
Vegetarisk texmexfärs är god till texmexbuffé att fylla i tortillas och tacos.
Du kan också tillsätt 1 dl chilisås och ha färsen på nachos och toppa med riven ost vilket du sedan gratinerar eller kör i mikron.
Ananasbrulée med vaniljglass
Ananasbrulée med vaniljglass. Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel dessert. Smidigt att laga om du ändå har grillen igång. Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med. Detta går också att göra under grillelement i ugnen.
Kycklingspett med honung
Kycklingspett med honung, vitlök, olivolja, rosmarin, oregano och svartpeppar. Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. klyftpotatis, grillade grönsaker, yoghurtsås eller annan kall sås som ex. ajvar. Vidare passar en grönsallad och tomatsallad till.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook