Stekt strömming

Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.

4 portioner stekt strömming

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer, förslagsvis 2-3 stora eller 4-5 små strömmingsfiléer var
  • 2 dl filmjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk skånsk grov senap
  • 4 krm salt
  • ca 3-4 dl rågmjöl, ströbröd eller japansk panko till panering
  • 25 g smör
  • 4 msk matolja
  • Dillcreme: 2 dl gräddfil
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar eller mosa dem till potatismos med 2 dl varm mjölk, 25 gram smör, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  • 3 dl kokta gröna ärtor
  • Lingonsylt
  • 50 gram skirat smör

Tillagning

  1. Vispa ihop filmjölk och senap i en stor skål.
  2. Klipp bort ev. ryggfenor från strömmingen och lägg dem i filmjölken. Låt strömmingen stå kallt i minst 2 timmar. Du kan ha strömming i marinaden över natten.
  3. Blanda panering och salt på en tallrik.
  4. Ta upp en strömming i taget och skaka av marinaden samt vänd i paneringen och lägg på en bricka.
  5. Stek den panerade strömmingen några i taget i en stekpanna i någon msk smör och msk matolja. Lägg över på en tallrik.
  6. Lägg tillbaka alla strömmingarna i stekpannan eller en ugnsform (om du steker många) som du sätter i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  7. Låt strömmingarna steka på låg värme ca 20 minuter så smälter benen bort.
  8. Laga kokt potatis eller potatismos samt kokta gröna ärtor.
  9. Servera den stekta strömmingen med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis samt skirat smör och lingonsylt. Kokta gröna ärtor passar också till.
  10. Du kan också ha dillcreme till: blanda lika delar gräddfil och creme fraiche samt några msk dill, citronsaft, salt och peppar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer