AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Stekt strömming

Stekt strömming Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port stekt strömming

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer, förslagsvis 2-3 stora eller 4-5 små strömmingsfiléer var
  • 2 dl filmjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk skånsk grov senap
  • 4 krm salt
  • ca 3-4 dl rågmjöl, ströbröd eller japansk panko till panering
  • 25 g smör
  • 4 msk matolja
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar eller mosa dem till potatismos med 2 dl varm mjölk, 25 gram smör, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  • 3 dl kokta gröna ärtor
  • Lingonsylt
  • Skirat smör (smält 50 gram smör)
  • Dillcreme: 2 dl gräddfil
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Vispa ihop filmjölk och senap i en stor skål.
  2. Klipp bort ev. ryggfenor från strömmingen och lägg dem i filmjölken. Låt strömmingen stå kallt i minst 2 timmar. Du kan ha strömming i marinaden över natten.
  3. Blanda panering och salt på en tallrik.
  4. Ta upp en strömming i taget och skaka av marinaden samt vänd i paneringen och lägg på en bricka.
  5. Stek den panerade strömmingen några i taget i en stekpanna i någon msk smör och msk matolja. Lägg över på en tallrik.
  6. Lägg tillbaka alla strömmingarna i stekpannan eller en ugnsform (om du steker många) som du sätter i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  7. Låt strömmingarna steka på låg värme ca 20 minuter så smälter benen bort.
  8. Laga kokt potatis eller potatismos samt kokta gröna ärtor.
  9. Servera den stekta strömmingen med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis samt skirat smör och lingonsylt. Kokta gröna ärtor passar också till.
  10. Du kan också ha dillcreme till: blanda lika delar gräddfil och creme fraiche samt några msk dill, citronsaft, salt och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömming:

Het Stroganoff med Falukorv
En riktigt god Stroganoff som är lite hetare och gjord på riktig Falukorv. Jag är lite speciell för jag föredrar makaroner/pasta istället för ris. Väldigt omtyckt av vänner och bekanta.
Biff à la Lindström köttfärsbiff
Biff à la Lindström. En köttfärsbiff smaksatt med inlagda rödbetor, gurka och kapris.
Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.
Som tillbehör till Biff à la Lindström passar klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Här har jag gjort en yoghurt- och morotstzatziki till. Då finriver du 1-2 morötter och blandar med matyoghurt, 0,5 pressad vitlök, 1 krm curry (valfritt), 1 krm gurkmeja, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja samt salt och peppar.
Vidare passar en skysås eller steksås samt en blandad sallad till. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna (är det mycket bränt så skölj ur pannan innan och tillsätt istället lite köttbuljongtärning mot slutet), rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt någon dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med lite soja, gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
Köttfärsspett
Köttfärsspett du kan grilla eller steka i ugnen. Köttfärsspetten smaksätts med vitlök, spiskummin och persilja. Köttfärssmeten är samma som till köttbullar men sedan har man i kebabkryddor som spiskummin och vitlök.
Köttfärsspett är gott till det mesta ex. tzatziki och klyftpotatis samt tomatsallad.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fisksoppa à l'Orange
Fisksoppa à l Orange smaksatt med apelsin, tomat, vitlök och chili. Potatis, fiskfilé, grädde, morot och purjolök blir en mustig och god fisksoppa.
Torsk med pepparrot
Torsk med pepparrot är ett av de enklaste sättet att laga fisk. Baka torsken i ugnen i en panna, steka den eller koka den samt servera med skirat smör, riven pepparrot, kokt potatis samt citron.
Jag tycker det är gott att skira smöret rätt hårt så det blir lätt brynt och får god smörig karamellsmak.
Kokta ärtor eller brysselkål samt finriven morot passar också till torsk med pepparrot.
Köp torsk som är ok fiskad eller ersätt med liknande som kolja.
Sill med vodka och lime
Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost
Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.
Squash och zucchini är namn på samma grönsak.
Squashpaj eller zucchinipaj är gott till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad.
Pajen är också god kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.
Stek i gryta
Stek i gryta. Grundrecept på klassisk stek lagad i stekgryta i ugn eller med lock på spisen.
Steken kan serveras med valfria tillbehör. Förslag är kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Passar till mör stek som kalvstek och rostbiff.
Tips på andra stekar: viltstek som älg, rådjur samt hjort får du steka till ca 65 grader. Fläskstek som skinkstek och fläskkarré steker du till ca 75 grader. Tillsätt då också 1 tsk mald ingefära. Steker du lammstek så lägg till 3-4 vitlöksklyftor och 2 tsk rosmarin. Stek då till 62 grader.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt steken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Clafoutis fransk kaka med bär
Clafoutis som är en fransk kaka med bär eller frukt i botten överbakt med en variant av sockerkakssmet.
Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Vanlig sockerkakssmet blir också mycket gott att hälla över bären och baka.
Plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, kärsbär, persika passar till denna franska kaka. Se till att frukt och bär är mogna bara.
Clafoutis kan serveras som den är eller med lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados eller cognac i samt lite vaniljsocker), med vaniljsås eller bärsås.
Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Kåldolmar
Kåldolmar är gott med potatismos eller kokt potatis, sås som skysås eller gräddsås samt inlagd gurka, lingon och gärna någon kokt grönsak.
Grönsaker som passar till hemgjorda kåldolmar är kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Till kåldolmarna plockar man de yttre större kålbladen. Det inre av kålhuvudet kan strimlas och kokas i 20 minuter till i vattnet som du kokt kålhuvudet i. Kålen kan sedan användas med samma köttsmet till kålpudding. Eller till stuvad vitkål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare. Ett tips är att hacka upp dem grovt, koka dem i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader. Denna kål är sedan mycket god till brunkål eller kålpudding då du tar samma köttsmet som till kåldolmarna i en ugnsform och toppar med kålen samt bakar i ugnen 40 minuter på 175 grader.
Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.
Dubbla gärna detta recept och gör ca 35 kåldolmar att frysa in eller ge bort. Dock får du då koka två kålhuvuden men de är ju billiga.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Oxfilé med sauce Colbert
Oxfilé med sauce Colbert som är en variant på Bearnaisesås med lite köttfond. Gott med klyftpotatis, avokado- och tomatsallad samt marinerade vita stora bönor.
Äter du GI-kan du utesluta klyftpotatisen och äta mer bönor samt sallad.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast - förslagsvis dagen innan då de ska ligga i blöt och sedan kokas i några timmar. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga. Du som vill äta GI kan ersätta potatisklyftorna med mer bönor, tomat och avokado.
Quornfilé med rostad potatis, linser och limesås
Stekt Quornfilé med ugnsrostad potatis med örter, marinerade linser och limesås med céme fraiche.
Servera gärna med en god grönsallad också.
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook