AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Stekt strömming

Stekt strömming Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)
4 port stekt strömming
Förberedelse: 2 tim 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer, förslagsvis 2-3 stora eller 4-5 små strömmingsfiléer var
  • 2 dl filmjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk skånsk grov senap
  • 4 krm salt
  • ca 3-4 dl rågmjöl, ströbröd eller japansk panko till panering
  • 25 g smör
  • 4 msk matolja
  • Dillcreme: 2 dl gräddfil
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar eller mosa dem till potatismos med 2 dl varm mjölk, 25 gram smör, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  • 3 dl kokta gröna ärtor
  • Lingonsylt
  • 50 gram skirat smör

Tillagning:

  1. Vispa ihop filmjölk och senap i en stor skål.
  2. Klipp bort ev. ryggfenor från strömmingen och lägg dem i filmjölken. Låt strömmingen stå kallt i minst 2 timmar. Du kan ha strömming i marinaden över natten.
  3. Blanda panering och salt på en tallrik.
  4. Ta upp en strömming i taget och skaka av marinaden samt vänd i paneringen och lägg på en bricka.
  5. Stek den panerade strömmingen några i taget i en stekpanna i någon msk smör och msk matolja. Lägg över på en tallrik.
  6. Lägg tillbaka alla strömmingarna i stekpannan eller en ugnsform (om du steker många) som du sätter i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  7. Låt strömmingarna steka på låg värme ca 20 minuter så smälter benen bort.
  8. Laga kokt potatis eller potatismos samt kokta gröna ärtor.
  9. Servera den stekta strömmingen med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis samt skirat smör och lingonsylt. Kokta gröna ärtor passar också till.
  10. Du kan också ha dillcreme till: blanda lika delar gräddfil och creme fraiche samt några msk dill, citronsaft, salt och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömming:

Enkel kycklingcurry gryta
Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i currysås. Servera med råris, basmatiris eller jasminris kokt med liter gurkmeja (som är nyttigt). Grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor passar till currygrytan.
Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.
Naan bröd, chapati, gurkraita samt mango chutney passar också till kycklingcurryn.
Istället för kyckling kan du ta quornbitar för en vegetarisk currygryta.
Fläskfile fläskfilé till fest
Fläskfilé till fest. Ett enkelt och gott recept på fläskfilé som du kan förbereda i god tid till fest eller buffé. Denna fläskfilé är marinerad, stekt och serverad med lite dressing på toppen. Fläskfilén serveras skivad med god dressing på samt kall pesto- och yoghurtsås.
Andra förslag på goda tillbehör till fläskfilén är ugnsrostad klyftpotatis eller Hallelbackspotatis. Fransk potatisgratäng passar också till. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Du kan marinera fläskfilen dagen innan festen och även steka den dagen innan och sedan ha den kyld. Vid servering så skivar du upp den och värmer den lite och har dressing på samt serverar med yoghurtsåsen.
Hoisinsås är en kinesisk sås av plommon som ger fin röd färg och smak till fläskkött. Finns i välsorterade butiker på asiatisk avdelning.
Lasagne med köttfärs
Lasagne med köttfärs i tomatsås, ostsås, mozzarella samt riven parmesan.
Lasagne till en form likt 25x35 cm.
Servera gärna lasagnen med en sallad av halverade cocktailtomater, tärnad avokado samt strimlad babyspenat eller annan grönsallad. Blanda med olivolja och vinäger.
Man kan också smaksätta ostsåsen med riven muskot.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fiskpaté
Fiskpaté med lax och vit fisk. Hemlagad fiskpaté kan serveras ljummen eller kall med ex. romsås (blanda crème fraiche med stenbitsrom) och kokt potatis.
Vidare kan hemgjord fiskpaté serveras i små bitar på toast till förrätt eller tilltugg eller i skivor på buffé. Garnera gärna fiskpatén med lite romsås, kräftstjärtar eller räkor samt ruccolasallad på toppen.
Kalla grovhackade kräftstjärtar eller räkor kan du också ha i fiskpatésmeten.
Fiskterrine med skaldjur
Fiskterrine med skaldjur. En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks). Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du havlera receptet till 4 portioner.
Skivor av hemlagad fiskterrine med skaldjur är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Grillspett med fisk fiskspett
Grillspett med fisk. Grilla hemgjorda fiskspett med fast fiskfilé som lax, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar.
Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.
Man kan också ha några bitar bläckfisk på spetten (den finns ju fryst).
Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad
Till spetten är det gott med en sås ex. kall ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaost sås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt.
Råris, vildris, basmatiris, potatisklyftor i ugnen eller kokt potatis samt en blandad sallad är goda tillbehör till fiskspett.
Dryckestips är vitt vin ex. chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. Min favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Kålsoppa
Kålsoppa. Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk.
Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.
Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd.
Kålsoppa passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.
Istället för vitkål blir kålsoppan också god med spetskål, salladskål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Laxpasta Andywood pasta med lax
Laxpasta. Pasta med kallrökt lax i krämig pastasås är en riktig höjdare.
Vintips till är ett halvtortt vitt vin av druvan Pinot Gris från Alsace eller en Chardonnay utan eller med lätt eksmak.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt
Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.
Hallonmarmelad
Hallonmarmelad. Hemgjord marmelad med hallon smaksatt med lite lime (valfritt).
Här har jag valt att koka hallonmarmeladen med syltsocker som innehåller både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens.
Lime kan uteslutas.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Lövbiff GI
Lövbiff GI. Stekt lövbiff med blomkålsmos, stuvad svamp och grönsallad - tillbehör med lågt GI. Grönsalladen har jag gjort med avokado, tomat, gurka, bladspenat samt ärtskott men du kan givetvis välja sallad efter eget tycke.
Rårakor med sötpotatis
Rårakor med sötpotatis. Riv sötpotatis och vanlig potatis och stek goda rårakor.
Sötpotatisrårakor passar istället för vanligt potatistillbehör ex. ugnsrostad potatis till kött, kyckling, vilt, lamm, vegetariskt med stekt halloumi osv.
Rårakor med sötpotatis kan såklart också serveras som klassiska rårakor med stekt fläsk och lingon.
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor
Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor. Ett recept med inspiration från Mexico. Där har man ofta fisk i tacos eller pitabröd som alternativ till kött.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook