AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Stekt strömming

Stekt strömming Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port stekt strömming

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer, förslagsvis 2-3 stora eller 4-5 små strömmingsfiléer var
  • 2 dl filmjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk skånsk grov senap
  • 4 krm salt
  • ca 3-4 dl rågmjöl, ströbröd eller japansk panko till panering
  • 25 g smör
  • 4 msk matolja
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar eller mosa dem till potatismos med 2 dl varm mjölk, 25 gram smör, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
  • 3 dl kokta gröna ärtor
  • Lingonsylt
  • Skirat smör (smält 50 gram smör)
  • Dillcreme: 2 dl gräddfil
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Vispa ihop filmjölk och senap i en stor skål.
  2. Klipp bort ev. ryggfenor från strömmingen och lägg dem i filmjölken. Låt strömmingen stå kallt i minst 2 timmar. Du kan ha strömming i marinaden över natten.
  3. Blanda panering och salt på en tallrik.
  4. Ta upp en strömming i taget och skaka av marinaden samt vänd i paneringen och lägg på en bricka.
  5. Stek den panerade strömmingen några i taget i en stekpanna i någon msk smör och msk matolja. Lägg över på en tallrik.
  6. Lägg tillbaka alla strömmingarna i stekpannan eller en ugnsform (om du steker många) som du sätter i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  7. Låt strömmingarna steka på låg värme ca 20 minuter så smälter benen bort.
  8. Laga kokt potatis eller potatismos samt kokta gröna ärtor.
  9. Servera den stekta strömmingen med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis samt skirat smör och lingonsylt. Kokta gröna ärtor passar också till.
  10. Du kan också ha dillcreme till: blanda lika delar gräddfil och creme fraiche samt några msk dill, citronsaft, salt och peppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömming:

Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Pulled kyckling
Pulled kyckling är kyckling som fått steka länge och serveras isärdragen i bitar. Dragen kyckling är gott att servera i bröd likt hamburgerbröd, mellan surdegsbröd, tacos eller tortillabröd.
Förslag på andra tillbehör är skivad avokado, tomatskivor, grönsallad, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa, bbq-sås, picklad lök eller lökrelish. Fyll bröd som du vill och ät ev. med tillbehören på tallrik också. Klyftpotatis är också gott till.
Pulled kyckling kan lagas i stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.
Gillar du BBQ-sås så kan du tillsätta 1 dl när du steker kycklingen.
Spara gärna spadet från kycklingen om du lagar den i gryta med lock - gott att sila och ha till sås eller soppa.
Stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med lök till stekt fläsk med kokt potatis. Löksås passar också till stekt salt sill, stekt halloumiost eller korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken och grädden. Du kan ersätta grädden med bara mjölk om du önskar.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Picknickmacka med tonfisk- eller kycklingsallad
Picknickmacka med tonfisk- eller kycklingsallad är goda till utflykter, lunch mm.
Tonfisksallad eller kycklingsallad blir goda fyllningar till ciabattabröd, baguette eller andra bröd.
Skivad tomat och paprika samt strimlad sallad; strimlad rödlök, avokado och groddar passar att fylla bröden med.
Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring
Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring. En smörgåstårta för vuxna som gillar sill och nubbe.
Grillad hel fisk
Grillad hel fisk på medelhavsvis med olivolja och örter. Guldbraxen (guldsparid), sik, multe, makrill, regnbågslax eller öring är goda att grilla hela. Men flera andra fiskar blir goda helgrillade.
Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken. Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
Förslag som tillbehör är klyftpotatis, olivolja, citron och tomatsallad men du kan också ha valfritt tillbehör som ex. kokt färskpotatise eller delikatesspotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, valfri sallad samt såser som hollandaise, kryddsmör, skirat smör eller kall yoghurtsås.
Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Salladsdressing med senap och honung
Salladsdressing med senap och honung. En söt, sur och stark dressing till sallad.
Älgfärsbullar älgköttbullar
Älgfärsbullar. Recept på älgfärsbullar eller älgköttbullar. Goda hemgjorda köttbullar på älgfärs. Servera älgköttbullar som vanligt med kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och lingon. Älgfärsbullar är också goda på buffé och julbord.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lammsoppa
Lammsoppa med rotfrukter och selleri. Sellerin ger här en fyllig smak. Lammsoppan håller länge i kylen och blir bara godare.
Om du vill kan du ha klimp i lammsoppan.
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad. Koka egen marmelad på rabarber enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Några goda valfria smaksättningar att variera och välja mellan är: en halv tsk stött kardemumma; en tumme grovhackad färsk ingefära; en halv vaniljstång (vaniljsmak); en bit stjärnanis (lakritssmak); en kanelstång.
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbersylten i. Sterilisera dem gärna om du ska spara sylten längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha sylten extra fast och extra hållbar. Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Grillad kotlett med sötsur grönsaksröra
Grillad kotlett med sötsur grönsaksröra. En asiatisk variant till grillat med sötsur sås och paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.
Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.
Istället för kotlett kan du ta annat kött som fläskkarré, fläskfilé, kycklingfilé, biff eller vegetariskt som halloumiost.
Stekt lax med risotto
Stekt lax med risotto. Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.
Quornfile med rostad röd paprika samt rödlök och linser
Quornfile med rostad röd paprika på en bädd av rödlök och linser samt spenat. Vidare kall yoghurtsås med ingefära.
Gott på egen hand (då vegetarisk samt GI) eller med basmatiris, potatismos, rostade grönsaker eller klyftpotatis.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook