Stekt lax på asiatiskt vis

Introduktion och förberedelse

Stekt lax på asiatiskt vis med kokt ris och fräst blad- eller babyspenat eller bok choy.

Asiatisk sås smaksatt med Hoisinsås, ingefära, chili, vitlök och citron.

Hoisinsås är en smakrik kinesisk sås med svarta bönor och kryddor.

Istället för Hoisinsås kan man ta svart bönsås och tillsätta mer kryddor efter smak.

Såsen är också god att servera till annan annan stekt fisk eller grillad lax.

4 portioner stekt lax på asiatiskt vis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på 240-150 gram
  • 2 msk matolja ex. solrosolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 0,5 gul lök
  • 2 krm chiliflakes
  • 3 msk matolja som ex. solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 5 msk Hoisinsås
  • 1 msk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • TILLBEHÖR: 250 gram frusen bladspenat eller en stor påse 65 gram färsk babyspenat eller bok choy
  • 4 port kokt ris som jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket.
  2. Skala lök och vitlök. Hacka löken och pressa vitlöken. Skala ingefäran och riv den fint.
  3. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i en panna i matolja samt sesamoljan.
  4. Tillsätt hoisinsås, socker, citronsaft, fiskbuljong och vatten. Rör ihop till en sås. Håll varm medan du steker laxen. Späd ev. såsen med lite mer vatten om den kokar torrt.
  5. Salta och peppra laxen.
  6. Bryn laxen i olja i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Bryn med ev. skinnsida nedåt först.
  7. Häll över såsen.
  8. Täck över laxen och låt den vila några minuter.
  9. Tina eller fräs spenaten mjuk och tillsätt den till fisken vid serveringen. Späd ev. såsen med lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Servera den stekta laxen med såsen, spenaten och kokt klibbigt ris.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-10