Stekt lax på asiatiskt vis

Stekt lax på asiatiskt vis med ris och spenat. Asiatisk sås smaksatt med Hoisinsås, ingefära, chili, vitlök och citron.
Hoisinsås är en smakrik kinesisk sås med svarta bönor och kryddor.
Istället för Hoisinsås kan man ta svart bönsås och tillsätta mer kryddor efter smak.
Såsen är också god att laga med annan stekt fisk.

4 portioner stekt lax på asiatiskt vis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk matolja ex. solrosolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 gul lök
  • 2 krm chiliflakes
  • 3 msk matolja som ex. solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 5 msk Hoisinsås
  • 1 msk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • Tillbehör: 250 gram frusen bladspenat eller en stor påse färsk babyspenat
  • 4 port kokt ris som jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket.
  2. Skala lök och vitlök. Hacka löken och pressa vitlöken. Skala ingefäran och riv den fint.
  3. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i en panna i matolja samt sesamoljan.
  4. Tillsätt hoisinsås, socker, citronsaft, fiskbuljong och vatten. Rör ihop till en sås. Håll varm medan du steker laxen. Späd ev. såsen med lite mer vatten om den kokar torrt.
  5. Salta och peppra laxen.
  6. Bryn laxen i olja i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Bryn med ev. skinnsida nedåt först.
  7. Häll över såsen.
  8. Täck över laxen och låt den vila några minuter.
  9. Tina eller fräs spenaten mjuk och tillsätt den till fisken vid serveringen. Späd ev. såsen med lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Servera den stekta laxen med såsen, spenaten och kokt klibbigt ris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer