Stekt lax med skinn

Grundrecept på stekt laxfilé med skinnet kvar. Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.
Se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram med skinn.
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.
Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Några förslag är: Hollandaisesås, citronklyfta, kokt sparris och delikatesspotatis; eller vitvinssås, kokta sockerärtor och pressad potatis; eller en bulgursallad samt en kall yoghurtsås.

2 portioner stekt lax med skinn

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 300 gram laxfilé med skinn
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
  2. Salta och peppra laxen.
  3. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först.
  4. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom.
  5. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  6. Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.
Lax
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer