Stekt lax GI
Introduktion och förberedelse
Quinoapanerad stekt lax med kokt broccoli och morot. Du kan såklart variera med andra kokta eller wokade grönsaker.
Jag hade en kall sås till med matyoghurt blandad med hackad dill och citron.
Annat förslag är med keso smaksatt med en nypa saffran eller curry.
Köp gärna MSC-märkt lax.
Tillagning
- Rensa broccolin. Skär bort stjälken och skär den ren. Dela i grova bitar. Spara broccolibuketterna.
- Skala och skär morötter i grova bitar.
- Koka upp ca 5 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull att koka grönsaker i.
- Torka laxbitarna torra.
- Salta och peppra laxbitarna.
- Vänd laxbitarna i quinoagryn på en tallrik.
- Stek laxbitarna i olivolja ca 3 minuter på varje sida. Sätt åt sidan att vila.
- Medan du steker laxen så kokar du broccolistjälkar och morotsbitar 3-4 minuter i saltat vatten. Tillsätt broccolibuketterna och koka i ytterligare 3 minuter.
- Häll av i durkslag.
- Blanda kall sås av matyoghurt, dill och citronsaft om du vill ha det till.
- Servera laxen med grönsakerna samt sås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 422 kcal