Stekt kycklingfile med klyftpotatis

Stekt kycklingfilé med klyftpotatis. Här med en kall sås på crème fraiche och fetaost samt en sallad med stora vita bönor, spenat och riven morot. Enkelt, nyttigt och gott.
Godast blir det med fina majskycklingbröst med skinn som på bilden. De kostar mer men är mycket godare än billig importerad kycklingfilé. Vidare kan du koka egna stora vita bönor till salladen innan. Istället för färsk rosmarin kan du ta en halv tsk torkad rosmarin.
Kycklingfiléerna kan också grillas. Banka då ut dem innan med en köttklubba så att de har en jämn tjocklek över hela filén. Då grillar hela de klart jämnare över hela filén.

4 portioner stekt kycklingfilé med klyftpotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, gärna majskycklingbröst med skinn
  • 1 msk grovt hackad färsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 3 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 pkt fetaost
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 pkt stora vita bönor
  • 2 morötter
  • 40 gram babyspenat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på (om det är fint skal).
  3. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  4. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med svartpepparkvarnen.
  5. Stekt kycklingfilé: vänd kycklingfiléerna i 1 msk olivolja, rosmarin, salt och peppar.
  6. Värm en stekpanna och tillsätt 1 msk olivolja samt 1 msk smör. Bryn kycklingfiléerna på skinnsidan först i 2-3 minuter så att de får färg. Sänk värmen och stek klart dem på andra sidan i ca 5 minuter. Kontrollera så att de är genomstekta genom att skära ett snitt i en eller sätt in en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 68-70 grader. Sätt åt sidan att vila i pannan.
  7. Smula fetaosten i en skål och blanda i crème fraiche samt hackad gräslök och svartpeppar.
  8. Skölj vita bönor och lägg i en salladsskål.
  9. Skölj och grovhacka spenat samt lägg med bönorna.
  10. Skala och riv morötterna fint. Blanda med bönor och spenat samt olivolja och vinäger.
  11. Servera de stekta kycklingbrösten med klyftpotatisen, fetaostsåsen samt salladen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer