Stekt kyckling ugnstekt i bitar

Stekt kyckling i bitar i ugnen med smör och rosmarin. Saftig och gyllene ugnsstekt kyckling är bland det godaste jag vet. Här har jag valt att steka kycklingen i bitar så blir den jämnare stekt samt det går lite snabbare. 

Ugnsstekt kyckling är god med det mesta. Några förslag är med potatisgratäng (då får du god sås på köpet) och tomat och avokadosallad samt grönsallad eller klyftpotatishasselbackspotatis, sås på skyn eller svampsås. Andra klassiska smaker som passar med kycklingen är någon tsk citronsaft, andra torkade eller färska örter som timjan, persilja och hackad vitlök. Vidare kan du lägga med tärnade rotfrukter, grovt delad potatis, äppelklyftor, klyftad lök och klyftad vitkål. 

Vill du att det ska gå ännu snabbare att laga kan du bryna kycklingbitarna i lite smör i en stekpanna innan du sätter in dem i ugnen - räkna då 30 minuter för små bitar och 45 minuter för större kycklingbitar. Du kan ta ut små bitar efterhand som de är klara (innertemp 70 grader). 

Köp gärna en fin svensk kravmärkt kyckling. Köper du fryst hel kyckling så räkna en natt för den att tina i kylskåpet innan den kan styckas och lagas. Glöm inte att noga tvätta händer och redskap efter du hanterat kycklingen. Skär inte sallad på samma skärbräda. Var speciellt noga om du köpt importerad kyckling.

4 portioner stekt kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk eller tinad kyckling
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk kinesisk soja eller valfri soja - jag gillar söt indonesisk soja Ketchap Manis
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller 1 tsk färsk grovhackad rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela kycklingen i bitar. Stycka förslagsvis av låren och sedan dela bröstet som du sedan kan dela till totalt fyra delar. Låren kan också delas en gång till om du vill.
  3. Lägg kycklingen i en ugnsform. Gärna med bakplåtspapper i botten. Blanda smält smör med rosmarin, salt, peppar och soja. Pensla kycklingen
  4. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 60 minuter eller tills kycklingen har fin färg, ej röd köttsaft samt termometern visar 70 grader. Ös gärna någon gång med skyn under stekningen.
  5. Spara gärna kycklingskyn och häll i såsen om du lagar det till - se tips ovan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer