Stekt havregrynsgröt stekt gröt

Stekt havregrynsgröt. Kall gröt ex. överbliven från gårdagen blir mycket god stekt i smör eller margarin. En gammal klassiker. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.

Stekt havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv. Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt. Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Gör lite extra gröt. Ställ bara in kastrullen med överbliven havregrynsgröt i kylen. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kväll. Då lossnar gröten också lättare ur kastrullen och blir inte så jobbig att diska.

4 portioner stekt havregrynsgröt

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 9 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl ströbröd (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp havregrynen och rör till en gröt.
  3. Låt havregrynsgröten sjuda i 2-5 minuter. Rör då och då.
  4. Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk.
  5. Låt gröten svalna. Sätt sedan in den i kylen att kallna så att gröten stelnar minst 40 minuter eller över natten.
  6. Värm en stekpanna och lägg i en liten klick smör eller margarin.
  7. Skär ut lagom bitar av gröten, forma grötbollar eller forma gröten till platta plättar. Vänd dem ev. i skorpmjöl (överkurs).
  8. Stek havregrynsgröten på båda sidor i smör eller margarin några minuter tills gröten fått färg och blivit varm.
  9. Servera den stekta havregrynsgröten direkt med socker och kall mjölk eller till stekt fläsk med lingon.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer