Stekt gås unggås

Stekt gås med sås till söndagsmiddag eller gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm och hals har jag valt att koka en fond till sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Unggåsen i receptet väger mellan 4 - 4,5 kg.

6 portioner stekt gås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 unggås
  • 3 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 3 äpplen
  • 12 katrinplommon
  • Sås till gås: Hals och inkråm
  • 5 dl vatten
  • 7 katrinplommon
  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk gelé
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 2 msk konjak eller calvados (valfritt)
  • Tillbehör: 1 kg skalad kokt fast potatis
  • 1 skål med rödkål
  • 3 smörstekta äpplen i skivor
  • 1 burk gelé
  • 300 gram kokt brysselkål
  • 65 gram grönsallad
  • 2 rivna morötter till salladen
  • 1 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tag ur hals och inkråm. Skär bort halsskinnet. Lägg i en stor kastrull till att laga fond till såsen.
  3. Skölj gåsen i kallt vatten. Torka den torr med hushållspapper.
  4. Lägg den i en ugnsform eller långpanna.
  5. Gnid in hela gåsen med salt och socker.
  6. Fyll gåsen med äppelklyftor och katrinplommon.
  7. Lägg gåsen med bröstbenet upp och stek tills den är gyllenbrun, ca 30 minuter per kilo. För 4 kilo räkna 2 timmar minst. Sätt gärna in en stektermometer och stek till 80-85 grader. Köttsaften ska vara ljus och klar. Pröva att skära loss en bit ner i låret på gåsen.
  8. Täck ev. över gåsen med folie eller bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
  9. Knaprigt skinn på gåsen får du om du öser gåsen med stekskyn och sätter ungen på max några minuter på slutet.
  10. Sås till gås: Bryn inkråmet i en kastrull eller stekgryta.
  11. Häll på 5 deciliter vatten och lägg i 3 katrinplommon.
  12. Låt fonden koka i 30 minuter.
  13. Fräs smör och vetemjöl under omrörning i en såskastrull.
  14. Sila fonden och tillsätt till smör- och mjölblandningen. Tör ut klumpar till en jämn sås. Tillsätt grädde och 4 katrinplommon samt koka upp. Låt koka på medelvärme i minst 10 minuter. Mixa såsen med en stavmixer.
  15. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och ljus soja.
  16. En skvätt cognac eller calvados är också gott i.
  17. Låt gåsen vila 10 minuter innan du skär upp den.
  18. Skär ut brösten och skiva dem mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan. Lägg upp på fat. Skär loss låren och skär dem i två delar. Plocka ev. kött från skrovet samt vingarna och lägg under de skivade brösten. Garnera med hackad persilja.
  19. Servera gåsen med kokt potatis, rödkål, smörstekta äppelskivor, gelé, brysselkål och såsen i en skål. Gott till är även en grönsallad ex. med riven morot.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer