Stekt fläskytterfilé

Marinerad och stekt eller grillad fläskytterfilé som kan serveras skivad eller på spett; kall eller varm till huvudrätt med tillbehör eller läggas upp på fat till buffé.
Du kan ta fläskfilé, kottlettrad eller revben också. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som du hittar på asien-avdelningen. Kan ersättas med chilisås.

8 portioner fläskytterfilé

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 3 msk ostronsås
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk hoisinsås
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skär och putsa bort ev. stora senor från fläskytterfilén med en kniv.
  2. Lägg köttet i en skål eller fryspåse.
  3. Tillsätt ostronsås, pressad vitlök, hoisinsås och vitpeppar. Vänd runt köttet i marinaden.
  4. Låt fläskytterfilén marinera övertäckt någon timme till över natten i kylen. Du kan också marinera ytterfilén i 2 cm tjocka skivor eller 2x2 cm kuber till grillspett.
  5. Dags att steka eller grilla fläskytterfilen. Du kan grilla den hel, i skivor (banka gärna ut skivorna tunnare) eller trä på grillspett.
  6. Ta upp köttet ur marinaden.
  7. Helt kött bryner du runt om i olivolja, häll sedan på marinaden och sätt över ett lock eller täck med folie. Sänk värmen och låt fläskytterfilén steka klart på låg värme i ca 10 minuter. Lägg köttet på en tallrik att vila och svalna i folie i 10 minuter. Skär sedan upp det tvärs över köttfibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg upp på fat. Köttet kan förvaras övertäckt i kylen och sedan värmas eller serveras kallt.
  8. Skivat eller kött på spett kan du steka eller grilla runt om några minuter på varje sida samt sedan servera direkt eller förvara i kylen till senare.
  9. Garnera gärna med bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer