Stekt fläsk med persiljesås

Dansk husmanskost som är mycket god och utmärkt variation till fläsk med bruna bönor.
I Danmark är det vanligt med färskt fläsk istället för rimmat fläsk. Rimmat fläsk är dock lättare att hitta i Sverige och blir gott det med.
Det är också gott med en grönsallad eller tomatsallad till.

4 portioner stekt fläsk med persiljesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 800 gram eller 16 skivor stekfläsk, färskt eller rimmat (räkna ca 4 skivor fläsk per portion)
  • Persiljesås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl finhackad kruspersilja (går bra med hackad fryst persilja)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar

Tillagning

  1. Skala potatis och börja koka den (tar 20-25 minuter).
  2. Skär fläsket i skivor om det ej redan är skivat.
  3. Stek fläsket knaprigt några skivor i taget i 3-4 minuter på varje sida i en stor stekpanna. Sänk värmen och håll varmt. Du kan också lägga in fläsket i ugnen och steka det på 225 grader i 20 minuter eller tills det är knaprigt och har färg.
  4. Persiljesås: smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt och rör ut mjölet.
  6. Späd med lite mjölk, vatten och grädde i taget under tiden du kokar upp persiljesåsen under vispning och rör ut ev. klumpar.
  7. Sänk värmen och låt koka 5 minuter. Rör då och då så att såsen ej bränns.
  8. Skölj, plocka och finhacka persiljan.
  9. Tillsätt persiljan och smaka av persiljesåsen med salt och peppar.
  10. Servera det stekta fläsket med persiljesåsen samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer