Steksill i ugn med löksås

Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hacka gräslök är också gott till. Knäckebröd och öl passar också till sillen.
Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde.
Receptet går utmärkt att dubblera för fyra portioner.

2 portioner steksill i ugn med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt steksill i lag 420 gram, 4 st stora steksillfiléer
  • 1 dl rågmjöl
  • 5 msk smör
  • 2 rödlökar eller gula lökar
  • 2 dl grädde
  • ca 6 potatisar av fast sort
  • 2 msk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja koka potatis ca 20-25 minuter. Med eller utan skal.
  3. Skölj sillen och dra av skinnet. Vänd filéerna i rågmjöl och lägg dem i en smörad form.
  4. Strimla två röda lökar stek dem mjuka ca 5 minuter på mellanvärme i två msk smör.
  5. Lägg löken över sillen.
  6. Klicka på två msk smör.
  7. Grädda sillen i mitten av ugnen i 10 minuter.
  8. Häll på 2 dl vispgrädde.
  9. Grädda 10 minuter till.
  10. Strö över dill och servera med kokt potatis samt ev. citronklyfta, hackad gräslök och knäckebröd.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer