Steksill i ugn med löksås

Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hacka gräslök är också gott till. Knäckebröd och öl passar också till sillen.
Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde.
Receptet går utmärkt att dubblera för fyra portioner.

2 portioner steksill i ugn med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt steksill i lag 420 gram, 4 st stora steksillfiléer
  • 1 dl rågmjöl
  • 5 msk smör
  • 2 rödlökar eller gula lökar
  • 2 dl grädde
  • ca 6 potatisar av fast sort
  • 2 msk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja koka potatis ca 20-25 minuter. Med eller utan skal.
  3. Skölj sillen och dra av skinnet. Vänd filéerna i rågmjöl och lägg dem i en smörad form.
  4. Strimla två röda lökar stek dem mjuka ca 5 minuter på mellanvärme i två msk smör.
  5. Lägg löken över sillen.
  6. Klicka på två msk smör.
  7. Grädda sillen i mitten av ugnen i 10 minuter.
  8. Häll på 2 dl vispgrädde.
  9. Grädda 10 minuter till.
  10. Strö över dill och servera med kokt potatis samt ev. citronklyfta, hackad gräslök och knäckebröd.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer