Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost

Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.
Squash och zucchini är namn på samma grönsak.
Squashpaj eller zucchinipaj är gott till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad.
Pajen är också god kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.

6 portioner Squashpaj eller zucchinipaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • Fyllning: 300 gram fetaost
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk pesto
  • 0,5 dl kokta urkramade hackade nässlor (valfritt)
  • 0,5 squash eller zucchini

Tillagning

  1. Gör pajdegen först: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 5-10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen.
  8. Gör fyllningen: Smula ner fetaost i en skål.
  9. Blanda ner ägg, grädde, svartpeppar samt hackade nässlor, spenat eller pesto.
  10. Häll fyllningen i pajskalet.
  11. Skölj squashen och skiva halva mycket tunt med en osthyvel. Fördela jämnt i ett lager över hela pajen.
  12. Grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.
  13. Ta ut pajen och sug upp det vatten som squashen ev. släppt ifrån sig på ytan av pajen.
  14. Sätt in pajen igen och sänk värmen till 100 grader i 20 minuter. Detta för att pajen ska torka lite på ytan.
  15. Ta ut pajen och låt den vila och svalna något innan servering.
  16. Pajen kan förvaras i kylen och värmas eller serveras kall eller ljummen.
E-mail
Medel: 2.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer