Squash- eller zuchinifrittata

Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.

6 portioner squash- eller zuchinifrittata

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 squash (zucchini)
  • 400 gram kokt potatis
  • 1 purjolök
  • 1 krm curry
  • 4 ägg
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis om du inte har kokt potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa ihop omelettsmeten av ägg, curry, grädde, salt samt vitpeppar.
  4. Skölj squashen (zucchinin) och riv den eller tärna den fint. En köksmandolin, matberedare eller rivjärn är smidigt att riva squashen med.
  5. Ta fram en stor stekpanna. Gärna med höga kanter.
  6. Fräs den rivna squashen med någon msk olivolja i en panna i några minuter och rör då och då. Squashen tappar då vätska och blir fastare samt krymper.
  7. Rensa, dela och skölj purjolöken. Strimla den sedan.
  8. Lägg över squashen i en bunke.
  9. Fräs purjolöken mjuk i någon msk olivolja.
  10. Tärna potatisen.
  11. Lägg över purjolöken i samma bunke som squashen.
  12. Fräs potatisen så den blir varm och lite brynt i någon msk olivolja.
  13. Tillsätt den frästa squashen samt purjolöken och blanda med potatisen i pannan.
  14. Häll över omelettsmeten och rör runt.
  15. Ta av från värmen och grädda fritattan klar i ugnen i ca 45 minuter.
  16. Prova att skaka på pannan i ugnen efter 45 min så ser du om omelettsmeten stelnat eller ännu är rinnig i mitten (grädda då lite till).
  17. Ta ut zucchinifrittatan och låt den svalna i några minuter.
  18. Servera zucchinifrittatan varm eller kall. God med sallad ex. på paprika, fetaost och isbergssallad.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer