Spenatstuvning

Stuvning med spenat passar till ex. omelett. Även till falukorv och fisk.

Du kan använda färsk spenat såklart. Räkna minst 300 gram färsk spenat till nedan recept. Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.

Använd grädde istället för mjölk om du vill laga gräddstuvad spenat.

4 portioner spenatstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk
  • 2 dl fryst spenat
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad persilja eller dill (valfritt)
  • 2 krm riven muskot (valfritt)

Tillagning

  1. Om du använder färsk spenat så rensar och sköljer du den noga så att den inte är grusig.
  2. Ett tips är att ta en stor kastrull eller bunke och fylla med vatten, lägg i spenaten och rör om så lägger sig allt gruset i botten. Plocka sedan upp spenaten i ett durkslag.
  3. Koka upp 0,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt spenaten.
  4. Rör om i cirka en minut så att bladen tappar spänsten.
  5. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  6. Hacka spenaten grovt eller fint som du vill.
  7. Stuvning: Fräs mjöl och smör, tillsätt mjölk eller grädde (gräddstuvad spenat) och rör tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter.
  8. Tillsätt spenat och koka upp under omrörning några minuter.
  9. Smaka av den stuvade spenaten med persilja, salt och peppar. Samt ev. riven muskot om du gillar det.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer