Spenatsoppa med ägg

Man blir inte bara stark utan smart av spenat också.
Äggen kan du servera till som kokta halvor. Du kan också vispa upp äggen och steka samt sedan strimla och ha på soppan (istället för kokt ägg). Ägg kan också ersättas med ex. tärnad tofu eller fräst svamp.
Smörgås passar till spenatsoppa. Éfterrätt som ex. pannkakor eller äppelpaj är gott efter soppan.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.

4 portioner spenatsoppa med ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat alternativt hackad spenat eller ca 3 liter löst packad färsk sköljd rensad spenat ca 900 gram (600 gram + 300 grams påse)
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 dl vatten
  • 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 1 krm peppar
  • 1 krm riven muskot
  • 4 - 8 ägg att koka till soppan

Tillagning

  1. Skölj färsk spenat noga.
  2. Tina spenaten om den varit fryst.
  3. Grovhacka spenat.
  4. Skala och finhacka lök.
  5. Fräs spenat och lök i olivolja några minuter i en stor kastrull.
  6. Pudra över vetemjöl, rör runt och häll på vatten samt smula i buljongtärningar.
  7. Koka i 5 minuter under lock.
  8. Rör i grädden och koka upp.
  9. Smaka av spenatsoppan med salt, soja, peppar och gärna riven muskot.
  10. Koka äggen, skala och skär i halvor eller klyftor samt toppa soppa med innan servering. Förslag är att koka upp äggen från kallt vatten och sedan ta koktiden 7-8 minuter på medelvärme och skölj sedan äggen i kallt vatten tills de går att skala.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer