Spenatgryta med kyckling och linser

Introduktion och förberedelse

En god linsgryta med kyckling, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili.

Passar både till vardags som fest om du dukar upp lite mer tillbehör till.

Serveringsförslag

  • Gott till spenatgrytan är som på bilden basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja; vidare en raita - tärnad eller riven gurka i yoghurt smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt.

Annat som passar till är:

  • Mango chutney eller hemgjord chutney.
  • Rostade cashewnötter.
  • Picklad het mango.
  • Bröd som Naan - indiskt tunnbröd - är gott till. Köp färdiga och värm eller baka egna.
  • Knapriga Papadams.
  • Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.

Varianter

  • Grytan kan varieras med kokosmjölk, koka med tärnad potatis.
  • Vill du ha en vegetarisk variant så kan du skippa kycklingen och laga en Dhal Palak eller ersätta kycklingen med stekt paneer - indisk ost eller halloumi.
  • Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat (räkna då minst ett kilo färsk spenat).
  • Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 1-2 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.

Spenat- och kycklinggryta serverad med basmatiris, naan och raita.
Spenat- och kycklinggryta serverad med basmatiris smaksatt med kanel, hel kardemumma och gurkmeja; naan-bröd och tärnad gurka i matyoghurt - raita.

4 portioner spenatgryta med kyckling och linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram smör, gärna ghee eller klarerat smör
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 1,5 dl gröna eller röda linser
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 450 gram frusen spenat (hackad eller hel)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 0,5 röd paprika
  • 0,7 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 250 gram kycklingfilé
  • 1/2 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala och finhacka färsk ingefära.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull eller stekgryta.
  4. Skölj och tärna paprika.
  5. Tillsätt ingefära, gurkmeja, chiliflakes och garam masala. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt linser, grönsaksbuljong, spenat, krossade tomater, tärnad paprika, salt, svartpeppar, socker och vatten.
  7. Koka upp grytan och låt koka på medelvärme i 30 minuter.
  8. Skär kycklingen i tärningar.
  9. Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja, salt och peppar.
  10. Lägg över den i spenatgrytan och koka i 5 minuter till.
  11. Koka ris och laga raita eller de tillbehör du vill ha till spenatgrytan.
  12. Smaka av spenatgrytan med salt, chili, garam masala och svartpeppar.
  13. Hacka färsk koriander grovt. Strö över färsk koriander vid servering (valfritt).
  14. Servera förslagsvis spenat- och kycklinggrytan med ris, raita och naanbröd.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-22