Sparrisstuvning

Stuvning med sparris passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes.
Du kan använda burksparris eller färsk sparris som du kokar själv.

4 portioner sparrisstuvning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 6 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde, grönsaksbuljong eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 burk sparris, ex. stångsparris 250 gram med vätska, 160 utan vätska (eller 7-8 stänger färsk)

Tillagning

  1. Med färsk spenat: grön sparris skär du ett nytt snitt på nedtill. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka sedan mjuka med någon halv tsk salt i ca 5-8 minuter. Vit sparris är ofta lite tjockare. Är den träig i nederdelen så skalar du den försiktigt. Strimla sparrisen i sneda bitar ca 2 cm breda. Koka mjuk i ca 3-5 minuter i saltat vatten.
  2. Med burksparris: öppna burken och skölj sparrisen i durkslag.
  3. Stuvningen: fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och koka i 5 minuter på låg värme. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  4. Tillsätt sparrisen samt persilja, koka upp och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer