Sparrissoppa med pepparrotsräkor

Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris. Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd. Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.

4 portioner (6 portioner som förrätt) sparrissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 pkt sparris eller cirka 500 gram
  • 1 burk creme fraiche (2 dl)
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram skalade räkor
  • 2 msk riven färsk pepparrot
  • 2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp buljongen i en kastrull.
  2. Skär av knopparna på sparrisen och koka dem en minut i buljongen.
  3. Lägg upp i isvatten (eller kallt rinnande vatten). Sätt åt siden.
  4. Skär bort någon cm på nederdelen av sparrisen. Skala eventuellt det yttre på sparrisen om den verkar träig.
  5. Strimla sparrisen så tunt du kan
  6. Koka sparrisen mjuk i buljongen ca 12 minuter.
  7. Häll över i en matberedare och mixa med mixerskivan någon minut. Häll tillbaka i kastrullen. Ev. kan du sila sparrissoppan men den blir då rätt tunn. Det är gott med lite att tugga på.
  8. Tillsätt en burk creme fraiche (den som kan kokas) och smaksätt med en tsk socker, 1/4 tsk salt och några varv med pepparkvarnen. Soppan är nu klar och kan förslagsvis serveras med räkorna och sparristopparna.
  9. Blanda räkorna med pepparroten och persiljan.
  10. Lägg en hög i mitten av tallriken tillsammans med några knoppar och slå sparrissoppan runt om.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer