Sparris- och potatissallad

Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja samt vinäger eller citron. Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong (eller annars också).

4 portioner sparris och potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram delikatesspotatis som ex. Amandine, Ratte eller färskpotatis
  • 1 knippe grön sparris (vit går också bra)
  • 4 msk finhackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
  2. Potatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
  3. Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
  4. Koka potatisen mjuk ca 20 minuter med skal.
  5. Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
  6. Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
  7. Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
  8. Hacka under tiden persilja.
  9. Skala och pressa vitlöken och lägg i potatiskastrullen med olivoljan. Rör om och fräs vitlöken någon minut.
  10. Dela potatisarna till skivor ca 2 cm breda och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
  11. Tillsätt vinäger, hackad persilja, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och ev. mer vinäger. En nypa socker kan också göra susen.
  12. Servera sparris- och potatissalladen varm eller ljummen eller låt kallna och ha i övertäckt kylen. Ställ fram innan servering att blir rumsvarm eller värm den.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer